Královéhradecký kraj se však společně s několika dalšími regiony, na rozdíl od ostatních, do finančně náročného projektu nezapojil. Bude to opět zvažovat až nyní.

Předloni například dostalo devadesát fotbalových klubů na Vysočině téměř 200 speciálně upravených branek o rozměrech tři krát dva metry. Branky jsou lehčí než běžné typy a mají zvýšenou stabilitu.

Podobně se bezpečné branky s podporou hejtmanství objevují v Pardubickém kraji a řadě dalších. V Královéhradeckém ale doposud žádná.

„Zabývali jsme se tím před čtyřmi lety. Výbor pro sport, tělovýchovu a volnočasové aktivity krajského zastupitelstva ale tehdy vydal usnesení, v němž sice souhlasil s potřebou řešení prevence úrazů způsobených pádem branek, ale podle rozhodnutí by měla být situace řešena s jednotlivými majiteli a provozovateli sportovišť zvlášť formou žádosti o dotace z jiných vypsaných dotačních programů," uvedl mluvčí hejtmanství Michal Friček.

Tváří v tvář středeční tragédii chce hradecký krajský fotbalový svaz otázku  opět otevřít při plánovaném zářijovém jednání s vedením hejtmanství. Doposud se krajský svaz snažil nové branky kupovat ze svých peněz.

„Naše finanční možnosti jsou ale omezené, za poslední čtyři roky jsme koupili 15 branek. Jedna vyjde asi na 20 000 korun," řekl předseda krajského výboru fotbalové asociace Václav Andrejs.

Zato Pardubický kraj, který se do projektu zapojil, dal na program Bezpečné branky letos 300 tisíc korun. Branky jsou určeny pro kluby, jejichž družstva hrají mistrovské soutěže starších a mladších přípravek a mladších žáků.

Bezpečné branky však nejsou nijak levnou záležitostí. „Svařit doma pár trubek a natáhnout síť, na tom není nic složitého. Naproti tomu certifikovaná bezpečná branka vyjde podle materiálu na zhruba 25 tisíc korun," uvedl mluvčí Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa.

Bezpečné branky jsou díky speciální technologii a materiálům jinak vyvážené. K jejich překlopení je třeba 12x větší síla než u klasické ocelové a dokonce 17x větší než u duralové konstrukce. Naopak při pádu na zem má bezpečná branka třikrát, respektive pětkrát menší sílu a je tedy mnohem bezpečnější.

„Dosud bylo v Česku vyměněno zhruba 1200 branek," dodal  Martin Gregor z Fotbalové asociace ČR.

Tragické pády branek
• 2005 – Opatov u Svitav, zemřel 19letý mladík
• 2006 – Plzeň, zahynul 13letý hoch
• 2006 – Blansko, zemřel čtrnáctiletý kluk
• prosinec 2009 – Házenkářská branka v Dolní Cerekvi na Jihlavsku těžce zranila šestiletou dívku, o dva dny později zemřela.
• srpen 2009 – Branka usmrtila 13letého chlapce v Přibyslavicích u Okříšek na Třebíčsku. Chlapec na sebe při hře s míčem branku převrátil a ta mu zlomila vaz.
• říjen 2011 – na fotbalovém hřišti v Lubenci na Lounsku zahynul třináctiletý chlapec poté, co na něj spadla přenosná branka.