K létu patří grilování jako slunečník na pláž. Navíc člověk nemusí být skvělým kuchařem, a přesto zvládne na grilu vytvořit delikatesy, po kterých si kamarádi olizují prsty. Jedním z jídel, které je v Čechách stále populárnější, jsou hamburgery. Jak vybrat maso, postupovat při grilování a další drobné vychytávky? To prozradí kuchař Vladimír Klofanda.
Vybrat maso na hamburgery není složité. Mělo by mít dvacet až dvacet pět procent tuku. Ideální je vyzrálé přední hovězí. „Dopředu zapomeňte na balené maso z nabídky supermarketů," říká Vladimír Klofanda.
Maso by mělo být umleté nahrubo, nejedná se o paštiku. Dochucovat ho je nejlepší před grilováním, ale zároveň by si mělo dvacet minut „odpočinout". Smícháme ho se špetkou tymiánu, lžičkou dijonské hořčice a samozřejmě je potřeba sůl a pepř. Housky a další nezbytné suroviny jsou dostupné v každém krámě.
A teď k samotnému receptu.
Z mletého, promíchaného a odpočinutého masa vytvarujeme burgery tak, aby pasovaly na zakoupené housky.
Necháme je pět minut odpočinout a mezitím si rozpálíme gril. Ideální teplota grilu by měla být dvě stě padesát stupňů.
Maso na něj položíme a lehce přimáčkneme. Grilujeme z každé strany zhruba tři až pět minut. Záleží na tloušťce burgeru a kvalitě použitého masa. Otáčíme jen jednou.
Hotové maso necháme chvilku odpočinout na talíři, položíme na něj plátek sýra. Dále na grilu opečeme vnitřní strany housky, kterou jsme si rozřízli, a kousky slaniny. Tu propečeme podle chuti.
Vnitřek upečené housky potřeme majonézou a položíme na ni maso. Dále přidáme list salátu, rajčata nakrájená na kolečka. Vrchní díl potřeme kečupem. A je hotovo.
Odpůrcům kečupu radí kuchař jednoduchou omáčku. „Použijte na ní rajčatový protlak, cibuli, česnek, chilli, worcester, cukr. Vše nasekejte nadrobno a promíchejte. Omáčka by měla mít sladkokyselou chuť," radí Vladimír Klofanda.
Hamburgery nejsou složité, ale přesto je dobré znát pár triků, které usnadní práci.
Maso je vhodné mlít vychlazené. Lépe pak drží pohromadě. Hotové hamburgery propíchněte špejlí, aby se nerozpadly dříve, než je donesete na stůl.
Pro ty, kterým by nestačilo maso v housce, doporučuje kuchař jako přílohu opečené brambory. Pokud patříte k vyznavačům amerického stylu, tak si můžete přidat na talíř hranolky.
Malá rada na závěr. Jíst hamburgery vyžaduje trochu praxe. Aby maso a rajčata nevypadávaly z housky, připravte si proto dostatek ubrousků.