Češi jsou milovníci dobrého jídla. Ne každý je však dobrý kuchař. To ovšem neplatí o partě z Poličska, kteří si říkají Labužníci z Apaluchy. Ukázali své kulinářské umění.

Na soutěžní grilovačku přivezli nejeden originální recept. Přivezli banánové buchty z grilu a v rámci klání se nebáli udělat i rýžový nákyp.  Pro čtenáře Deníku prozradili recept na „Pecoldovu roládu".  Název vznikl z přezdívky jednoho z kuchařů, který s týmem Labužníci z Apaluchy vybojoval  v obci na Litomyšlsku vítězství.

Potřebujeme:
Základem je vepřová krkovice. Množství volíme podle hladu a počtu strávníků.
Náplň do rolády: ančovičky, cibulka, hlíva ústřičná, vajíčka, parmazán.
Marináda na roládu: olivový olej, čerstvé bylinky, šalotka.
Náplň do brambor: žervé, jarní cibulka, česnek, zázvor a bylinky podle chuti.

Jak na to?

Plátek z vepřové krkovice si pomažte marinádou. Tu si připravte z olivového oleje, šalotky a čerstvých bylinek. „Šalvěj, meduňku a mátu na ovonění,"  doporučuje kuchař Martin Votava.  Na náplň rolády si osmažte ančovičky s cibulkou, přidejte podušenou hlívu ústřičnou, nakonec vajíčka a parmazán na posypání. Roládu už jen stačí zavázat provázkem a zabalit do alobalu. Poté ji vložte na gril.

Maso je nachystané a než bude hotové, tak si připravte přílohu. Tou jsou brambory, která stačí předvařit a poté dopéct na grilu. Nemusíte je ani loupat.  Stačí dobře umýt.

Poslední součástí rolády je náplň do brambor. Na tu potřebujete žervé, které dochuťte jarní cibulkou, meduňkou a tenkými plátky česneku. Směs promíchejte  „Kdo chce, tak na ni může na dvě až tři hodiny položit plátky zázvoru, který ji ovoní," radí kuchař Martin Votava.

Než znovu promícháte celou náplň, tak zázvor oddělejte. Přece jenom jeho chuť je dost agresivní.  Než se dodělá maso a brambory, necháme náplň vychladit v ledničce. Roládu servírujte rozkrájenou na plátky. Brambory rozpulte a naplňte směsí.

„Zkoušejte a hlavně nespěchejte," zní rada od kulinářů  z Poličska. Každý gril peče jinak a ne vždy máte stejný kus masa. Nezbývá než poslechnout a vyladit časy pečení. Pak budete už jen sklízet úspěchy jako Labužníci z Apaluchy.