Březnové zasedání úpických zastupitelů navázalo na dlouhotrvající debaty z předešlých let. Vedení města se opět neshodlo na podobě letního koupaliště, po jehož vybudování dlouhodobě volá část veřejnosti.

„Je mi líto, že jako Úpičáci jezdíme raději do nedalekého Mezilečí. Tady mají krásně opravenou požární nádrž, voda je tu čistá. Stává se mi, že se tu potkávám jenom s občany Úpice. Raději bych je ale viděla na koupališti ve vlastním městě,“ řekla zastupitelka Jana Kadaníková.

ANKETA NEANKETA

Na začátku roku radnice oslovila občany v anketě. Chtěla vědět, jakou z uvažovaných variant lidé preferují.

Zájem občanů o toto téma nebyl nijak valný. Hlasování se zúčastnila pouhá pětina z nich. Těsně zvítězila nerezová varianta před plastem. Zastupitelé se však nakonec dohodli, že vypracují studii na realizaci plastové nádrže.

„Byli jsme se podívat v mnoha městech, kde plastové koupaliště už léta funguje. Myslím, že je to pro Úpici ideální varianta,“ vyjádřil se na veřejném zasedání místostarosta Pavel Mach. „Nerez je o 20 milionů dražší. Za tyto peníze bychom mohli připravit i chybějící parkoviště a vybudovat chodník, který sem z centra nevede,“ dodal.

Opoziční zastupitel Petr Hron se chtěl zase držet nerezové varianty. Ta podle něho bude mít až trojnásobně dlouhou životnost. Navíc by se mohla využívat i v zimním období. „Stačí přikoupit mantinely,“ upozornil Petr Hron.

LETOS NEROZHODNOU

Studie plastové varianty má ukázat možnosti investice. Rozhodnutí o jejím schválení pak radnice přenechá zastupitelům, kteří vzejdou z výsledků podzimních voleb.

„Nebylo by správné město zatěžovat takovou investicí, když je jisté, že ji letos nedotáhneme,“ řekl předseda finančního výboru města Martin Dytrych.

Město očekává, že plastová podoba koupaliště vyjde na zhruba 33 milionů korun. Nerezová varianta by byla o 20 milionů draží.

Do ankety na začátku letošního roku se zapojilo 726 občanů, tedy zhruba 15 procent obyvatelstva. Nerezová podoba uvažované nádrže vyhrála nad plastem o 5 hlasů. Budování koupaliště zcela odmítla pětina hlasujících.