Uvedl to ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Liberci a kastelán na Sychrově Miloš Kadlec.

„Cíl je takový, aby dobré zkušenosti z pracovišť, kde je dosahováno nejlepších výsledků a práce s objekty patří k příkladným, byly přenášeny dále, " řekl Miloš  Kadlec.

Památky dosud spravují jednotlivá krajská pracoviště NPÚ. Od 1. ledna příštího roku budou sto státních hradů a zámků v zemi řídit jen čtyři pracoviště. Jedno velké bude na Moravě se sídlem v Kroměříži či Brně. Památky ve středních Čechách, Ústeckém a Karlovarském kraji bude spravovat Praha. Vysočina, Jihočeský a Plzeňský kraj budou mít centrum v Českých Budějovicích.

Někteří odborníci včetně zaměstnanců NPÚ změnu kritizují. Vnímají ji tak, že se správa hradů a zámků oddělí od odborné činnosti památkářů. Ta totiž zůstane nadále na jednotlivých krajských pracovištích NPÚ. Obávají se toho, že by se tak stovka památek postupně vyvedla z vlastnictví státu. Vedení NPÚ to odmítá. Mluvčí úřadu Zdeňka Kalová nedávno řekla, že změna má jasněji vymezit rozpočtová pravidla a financování a přinést efektivnější hospodaření s penězi.

Podle Kadlece díky novým centrům jednotlivé zámky či hrady také získají lepší servis i větší podporu při lákání návštěvníků. „Změna by měla přinést daleko cílenější propagaci regionů a doufáme, že se to promítne i do lepší ekonomiky jednotlivých objektů," doplnil Kadlec.

Zatím není jasné, kdo stane v čele sychrovského úřadu. „Bude vypsáno výběrové řízení," konstatoval Kadlec.

Pod Sychrov bude patřit osm památek z Libereckého a po pěti z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Zámek Sychrov patří mezi nejnavštěvovanější památky v zemi. Loni tam zavítalo přes 122 tisíc turistů. V Královéhradeckém kraji byl loni nejnavštěvovanější zámek Ratibořice, kam přišlo přes 63 tisíc lidí.