Pardubák Petr Stránský byl mezi těmi, kdo na vlastní kůži zažili velkolepé oslavy státního svátku Dne pádu Bastily ve francouzském přímořském městě Nice.

To se ve čtvrtek večer stalo terčem teroristického útoku, při němž zemřelo nejméně osm desítek lidí.

Před šestnácti lety

„Oslav v Nice jsem se účastnil před šestnácti lety. 
I tenkrát byla v ulicích spousta lidí," zapátral v paměti místopředseda správní rady Francouzské aliance 
v Pardubicích, který Nice zná doslova jako své boty.

Byl tu třikrát na pracovních stážích, naposledy před třemi lety. „Hned jsem poznal místo, kde se útok, při němž muž v nákladním autě najel do davu a usmrtil 
a zranil spoustu lidí, odehrál," potvrdil Petr Stránský, jehož prý další teroristický čin v zemi galského kohouta tolik nepřekvapil.

„Je pravdou, že francouzské úřady jej očekávaly už při nedávném mistrovství Evropy ve fotbale. Pořadatelé však tento velký sportovní svátek zvládli velmi dobře a tragédii se podařilo předejít," nechal se slyšet místopředseda správní rady pardubické Francouzské aliance, která se soustředí na výuku francouzského jazyka a pořádá řadu zajímavých frankofonních akcí.

Den pádu Bastily je tradiční svátek, který do ulic francouzských měst láká obrovské davy lidí.

„Byla to další příležitost, kterou mohli teroristé využít. Přestože se nějaký útok možná trochu očekával, samozřejmě to člověka vždycky šokuje," podotkl Petr Stránský, který je momentálně na pracovní stáži ve frankofonní části Belgie. 
I tam se francouzský státní svátek slavil v ulicích.

O teroristickém útoku 
v Nice se tak Pardubák dozvěděl až druhý den ráno.

Výjimečný stav

„Tento teroristický útok nebyl ve Francii prvním. Obávám se však, že nebude ani posledním," vyjádřil se Petr Stránský, který na pardubické univerzitě učí francouzský jazyk.

„Zaznamenal jsem, že ještě před mistrovstvím Evropy ve fotbale francouzský prezident Hollande prodloužil výjimečný stav, ale jak je vidět, stejně to příliš nepomohlo," doplnil Petr Stránský.

Teroristický útok šokoval také bývalého viceprezidenta pardubické pobočky Francouzské aliance Václava Mazala.

„Nenapadají mne adekvátní slova. Mísí se ve mně pocity hluboké lítosti nad zmařenými životy a pocity zhnusení z toho činu," sdělil Deníku Václav Mazal.

Ten v době útoku sledoval přímý přenos pařížských oslav Dne pádu Bastily, kterých se sám v Paříži také 
v minulosti účastnil.

„Je smutné, že se to stalo právě v tento den. Protože 
i přes různé názory, které Francouzi na dobytí Bastily mají, je to pro všechny velmi významný svátek," poznamenal bývalý viceprezident pardubické pobočky Francouzské aliance.

Útočil Francouz

Tragičnosti celé události podle něj přidává i fakt, že útočník byl Francouz.

„Byl sice severoafrického původu, ale dlouhodobě 
v zemi pracoval a využíval všech výhod jako všichni ostatní občané. Zatím se ale neví, jestli to byl psychopat, který se k činu rozhodl sám a nebo jestli byl někým organizován," uvedl Václav Mazal, který Nice v minulosti jednou navštívil.

„Velice nerad bych ale viděl, abychom pod záminkou boje proti terorismu přišli 
o hodnoty, na kterých demokracie stojí, a to primárně o svobodu," dodal Václav Mazal.

Kateřina Koutná