Opatovice nad Labem – Záhada. Na hladině Opatovického písníku pluje opuštěný surf. Jenže jak se tam dostal? Tuto otázku si v neděli odpoledne začali pokládat lidé na břehu písníku a raději přivolali policisty.

Opuštěné plavidlo s plachtou uprostřed vodní plochy nakonec vyjeli prověřit s člunem dobrovolní hasiči z Libišan.

„Ti na místě nenašli nic podezřelého, surf proto uvázali k bójce. Policisté mezitím zjistili, že se takto na vodě pohybuje už delší dobu a také pravděpodobného majitele z nedaleké chatky. Toho se jim ale nalézt nepodařilo,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Po osobě majitele tak policisté raději pátrají. Jedna z možností, která mohla nastat je i ta, že mohl při plavbě mít nehodu a v písníku utonout, stejně jako je ale možné, že surf nebyl pouze dokonale uvázán a plavbu se vydal sám. Jeho majitel by se tak měl co nejdříve ozvat policistům.

Na Opatovickém písníku bohužel dochází k utonutí poměrně často. Záchranné složky proto doporučují při koupání v těchto horkých dnech zvýšenou opatrnost.

Neskákejte do vody uhřátí, hrozí nebezpečí srdečního selhání a utonutí. Neskákejte ani do neznámé vody, nevíte, jak je hluboká nebo zda se pod hladinou neskrývají kameny nebo jiné nebezpečné předměty. Plavci by také neměli přeceňovat své schopnosti, hrozí například křeče.

Nejdůležitější však je, aby se lidé nikdy nekoupali, pokud jsou pod vlivem alkoholu a ani za tmy, kdy hrozí ztráta orientace. „Pokud se někdo začne topit, snažte se mu nejdříve pomoci sami. Opět ale platí, že nikdy nepřeceňujte své síly. Pokud na záchranu sami nestačíte, co nejrychleji přivolejte pomoc z okolí a záchranáře,“ radí hasiči.

Záhada opuštěného surfu na hladině Opatovického písníku.Zdroj: Facebook