Jeho součástí byl prodej triček s logem akce, ale také finanční dary organizací, firem i jednotlivců. Cílem bylo vybrat potřebných 150 000 korun, které rodina Péti Januše použije na financování kurzu chůze bez holí na pražských Malvazinkách a nákup sportovních a kompenzačních pomůcek. „Vybralo se výrazně víc, proto získané finance využijeme i na podporu dalších dětí. Stejnou částku 50 000 korun dostanou šestiletý Michal Tereska a patnáctiletá Terezka Vargová z Chrudimi, kteří si zaplatí pobyt v rehabilitačním středisku ADELI na Slovensku," řekl Deníku Miroslav Doležal z občanského sdružení Cesta za snem. Organizátoři úspěšné charitativní akce v Peci pod Sněžkou chtějí dalšími 50 000 korunami pomoci některému z dalších postižených dětí, žádají proto o tipy, které je možné posílat na adresu jpetrous@seznam.cz.

Jaroslav Petrouš, člen atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice po těžkém zranění (zpřetrhané vazy v koleni, utržený meniskus, zlomená čéška), nesčetných operacích a pro přetrvávající nesnesitelné bolesti, sám požádal lékaře o amputaci levé nohy nad kolenem. Od té doby se však intenzivně věnuje atletice – je dvojnásobným bronzovým medailistou z ME, držitelem evropského rekordu v hodu oštěpem, stříbrným medailistou ze světových her v Indii a jako první handicapovaný atlet v republice přehodil diskem magickou padesátimetrovou hranici (54,69).

Za rok znovu

Vedle sportu a zaměstnání v oblasti kávy (barista, mistr České republiky z roku 2004 a účastník mistrovství světa v Seattlu!) se intenzivně věnuje charitě a zejména pomoci handicapovaným dětem. V loňském roce při premiérovém výstupu na Sněžku pro čtyřletou Simonku Smutnou z Kobylnice u Mladé Boleslavi se podařilo vybrat 414 167 korun a částka byla nakonec rozdělena mezi tři handicapované děti. „Určitě do toho půjdu za rok znovu a bylo by krásné, kdyby se podařilo překonat milionovou hranici a pomoci tak dalším dětem. Po součtu prvních dvou ročníků do ní chybí 250 000 korun," svěřil se Jaroslav Petrouš, který má rád výzvy. První výstup na Sněžku zvládl za 2:12 hodin, letošní už stlačil o osmačtyřicet vteřin pod dvě hodiny.

Provází ho však také smůla. V loňském roce uklouzl ve sprše a zlomil si stehenní kost v krčku na pahýlu, čímž přišel o vybojovanou účast na mistrovství světa v Lyonu. Letos hned po výstupu na Sněžku magnetická rezonance objevila vyhřezlou ploténku a velký zánět, takže jsme Jaroslava Petrouše včera zastihli v Nemocnici na Františku. „Musím se dát do kupy, protože v závěru týdne je atletické mistrovství České republiky v Olomouci, kde bych rád v disku a oštěpu slnil kritéria pro nominaci na mistrovství Evropy, které bude v srpnu ve Swansea na pobřeží jižního Walesu. Nasadili mi speciální léčbu a já věřím, že zabere, chtěl bych moc poděkovat za péči MUDr. Daně Rábové a celému personálu chirurgického oddělení JIP Nemocnice Na Františku," rozloučil se s námi životní optimista.

Jaromír Fridrich