Povede ji Stanislav Neuman. V Hořicích se tak uzavřou obory přírodovědné lyceum a obchodní akademie. Gymnázium, sociální činnost a agropodnikání zůstávájí s tím, že se přidruží obor zemědělec – farmář z Nového Města nad Metují (na obor se ale poslední 2 roky nikdo nepřihlásil).

Budova bělohradského učiliště prochází investicí za zhruba dvacet milionů. Je otázkou, kolik žáků bude mít nadále zájem o sice zmodernizovanou, ale okleštěnou školu o obory Kuchař – číšník, Zedník a nástavbové studium Podnikání. Pro následující školní rok se zde totiž otevírají pouze obory opravář zemědělských strojů, obráběč kovů a ošetřovatel. Vloni sem nastoupilo do prvních ročníků 85 žáků, na podzim jich bude podle odhadů dvacet. „Když škole zruší nástavbové studium, kde by mohly děti složit maturitu, tak po ni neštěkne ani pes,“ dělí se s námi o své zkušenosti jeden z ředitelů.

ROZHODNE ŘEDITEL

V Bělohradě se lidé ptají, co bude se sportovní halou a budovou učiliště. „Při dotazu na budoucnost všech nemovitostí v našem městě, které vlastní kraj a využívá SOU, mně náměstkyně hejtmana Martina Berdychová řekla, že o tom musí rozhodnout budoucí ředitel. Nedovedu si ale po ekonomické stránce představit takto rozsáhlý komplex učiliště a v něm šedesát žáků,“ odpovídá starosta města Pavel Šubr.