ODS, která v roce 2010 sněmovní volby v kraji těsně vyhrála, získala pouze 7,27 procenta voličských hlasů a jeden mandát. V letošních volbách v kraji hlasovalo 61,65 procenta voličů, v roce 2010 to bylo 64,93 procenta. Výsledky voleb dnes zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz.

TOP 09 v Královéh­radeckém kraji volilo 12,91 procenta voličů, Úsvit přímé demokracie 8,08 pct a KDU-ČSL získala 6,79 procenta. Tyto tři strany budou mít ve Sněmovně po jednom zástupci z hradeckého kraje. Ostatní strany v hradeckém kraji nepřekročily pětiprocentní hranici, například Strana zelených získala 2,87 pct hlasů a SPOZ 1,11 procenta.

Například starostka Holovous na Jičínsku Martina Berdychová, která kandidovala na třetím místě kandidátky ANO 2011, přiznala, že vítězství v kraji nepředpokládala. „Až takhle pozitivní jsem to nečekala, doufala jsem, že by se mohlo podařit získat dva mandáty. Je to velké překvapení," řekla Berdychová.

Voliči rozhodli, že se do Sněmovny už nevrátí jednička kandidátky ČSSD a dlouholetá poslankyně Hana Orgoníková. Více preferenčních hlasů získali další dva kandidáti. Do sněmovny zamíří například náchodský starosta Jan Birke, který za ČSSD kandidoval na čtvrtém místě. „Voliči rozhodli tak, jak rozhodli, a já to respektuji. Místo mě tam budou jiní sociální demokraté," řekla Orgoníková.

Neuspěl ani lídr kandidátky ODS v hradeckém kraji a bývalý poslanec Pavel Staněk. „Jsem rád, že ODS v hradeckém regionu nedopadla v porovnání s ostatními regiony tak špatně. Můžu být rád, že máme alespoň jednoho poslance, protože v některých regionech nebude mít ODS žádného," řekl Staněk.

Soňa Marková, která stála v čele kandidátky KSČM, dnes ČTK řekla, že je spokojená z posílení KSČM, která v kraji získala dva mandáty. „Ta práce KSČM v posledních letech byla voliči ohodnocena a ukazuje, že ani zastrašování komunisty a vymezování se proti KSČM naše voliče neodradilo," řekla Marková.

Pro předsedu krajského výboru SPOZ Miroslava Matějku je výsledek strany v hradeckém kraji zklamáním. Strana jako lídra kandidátky do voleb v kraji poslala zpěváka Daniela Hůlku. „Je mi líto občanů České republiky, kteří naletěli koblihám a slibům pana Babiše a Okamury. Pochopitelně se budeme zamýšlet nad tím, kde jsme udělali chybu. Rozhodně se ale nevzdáme, protože program, který máme, je velmi silný," řekl Matějka.

V Hradci Králové vyhrálo ANO 2011 s 20,25 p­rocenta hlasů, druhá skončila ČSSD s 17,81 pct, třetí TOP 09 s 17,60 pr­ocenta. KSČM v krajském městě volilo 12,73 procenta voličů, ODS 7,03 pct, KDU-ČSL 6,48 pct a Úsvit přímé demokracie 6,14 pct voličů.

Podle Jana Outlého z katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové se při letošních volbách v hradeckém kraji potvrdilo, že voliči v kraji tíhnou spíše k pravici. „Letos se přiklonili k ANO 2011, protože nechtěli dát svou podporu ODS. Vypadá to, že pro mnoho pravicových voličů bylo ANO 2011 přijatelnou alternativou," uvedl Outlý.

V Královéhradeckém kraji se v letošních volbách utkalo celkem 18 politických stran a hnutí, což je o jeden subjekt více než při minulých sněmovních volbách. Předchozí sněmovní volby v roce 2010 vyhrála se ziskem 20,12 procenta hlasů a ODS, která získala tři mandáty. Po třech mandátech získaly i ČSSD a TOP 09, kterým dalo hlas 19,87 a 19,24 procenta lidí. Čtvrtou pozici obsadily Věci veřejné, které získaly 12,25 procenta hlasů a jeden mandát. Na pátém místě skončila KSČM, která dostala 10,65 procenta hlasů a jeden mandát. Ostatní strany v regionu nepřekročily pětiprocentní hranici.