V době odstávky bude lanovka v listopadu v provozu jen o víkendech a o státním svátku 17. listopadu. Letní sezona lanovky byla úspěšná. V porovnání s posledními letními sezonami staré lanovky byla návštěvnost asi o 30 procent vyšší.

„I když je lanovka novým zařízením, nesmí se její pravidelná údržba zanedbat. Především děláme kontroly pohonů, stanic, tratě, promazávají se kladkové baterie," řekl náčelník lanovky Jiří Martinec.

Na prvním úseku se lanovka, která nedávno získala ocenění Stavba roku, rozjela loni na konci prosince. Na druhém úseku pak 22. února.

Zájem lidí letos zvyšovalo právě to, že se chtěli novou lanovkou svézt. K většímu zájmu podle Martince přispěly čtyřmístné kabiny, které umožňují pohodlný nástup i starším lidem či rodinám s kočárky. Lanovkou jeli i lidé, kteří měli z dřívějších otevřených sedaček obavy. Pozitivně se projevilo rovněž přemístění dolní stanice blíže k Peci pod Sněžkou.

„Přálo nám i počasí. Lanovka stála méně dnů než jindy," řekl Martinec.

Negativem však zůstaly, podobně jako na staré lanovce, velké fronty. Ve špičkách si lidé museli na jízdu lanovkou počkat až několik hodin. Kapacita lanovky totiž zůstala na maximálně 250 lidech za hodinu, což byla podmínka ochránců přírody před rekonstrukcí.   (čtk, zr)

Staré sanitky budou převážet opilce a materiál pro hasiče

Královéhradecko - Kraj daruje městům Hradec Králové a Úpice dvě nepotřebné sanitky. Deset let staré vozy budou mít nyní k dispozici strážníci a hasiči.  Jejich vyřazení souvisí s obnovou vozového parku krajské zdravotnické záchranné služby

„Obě darované sanitky již nesplňují požadavky vozů rychlé lékařské pomoci ani rychlé záchranné pomoci, a tak se staly pro záchranku nepotřebnými," vysvětlila radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Jedna ze sanitek značky VW Transporter s pořizovací cenou asi 1,7 milionu korun bude nyní sloužit hradeckým strážníkům pro převozy podnapilých osob do protialkoholní záchytné stanice. „Město Úpice využije darovanou sanitku pro sbor dobrovolných hasičů, a to pro zásahovou jednotku k přepravě osob a materiálu na místo mimořádné události," uvedla mluvčí kraje Martina Götzová.  Obě auta mají modré varovné světlo, transportní techniku, infarktové křeslo a nosítka s podvozkem. Vyřazení deset let starých vozů souvisí i s prosincovou obnovou vozového parku záchranky.   (vit)

Ceny u pump rychle padají

Východní Čechy - S několikaměsíčním zpožděním začaly konečně reagovat na pokles cen ropy čerpací stanice. Benzin i nafta sice zlevňují už od června, ale až v posledních třech týdnech zažívají takřka strmý pád. Spadly už o více než korunu na litru a nic nenasvědčuje tomu, že by pohonné hmoty měly přestat zlevňovat.

Třeba nafta je nejlevnější od loňského jara, pod 33 korun za litr se už dá natankovat i nejpoužívanější Natural 95. V sousedním Polsku jsou ale pumpy ještě levnější. Ušetřit se tu dají zhruba tři až čtyři koruny na litru. Za benzin se tam platí v průměru 31,64 koruny, za litr nafty 31,24 koruny.   (re)

Máte ježky na zahradě? Postavte jim pelíšek

Východní Čechy - Stačí kupka sena a uřezaných větví někde pod listnatým stromem, nebo pár větších kamenů navršených na sebe ve vysoké trávě, a zimní úkryt pro ježka je hotový.

Zdravé bodlináče s váhou nad 350 gramů není třeba ze zahrádky na zimu odvážet do záchranné stanice.

V té jaroměřské mají kromě dalších zvířat i kolem desítky ježčích miminek, která by sama mrazy nepřežila. Už jim tu chystají pelíšky.   (re)