O prodloužení zákazu požádaly Lesy ČR, nově platí do 17. února pro území Kohoutova, Kladrub u Kohoutova, Dolních Vlčkovic a Choustníkova Hradiště. Netýká se jen myslivců a vlastníků, kteří v lesních porostech zpracovávají poškozené a nebezpečné stromy. Lesníkům navíc komplikují situaci škůdci, kteří stromy napadávají. Podle nařízení ministerstva zemědělství mají být takto napadené i polámané stromy pokáceny nejpozději do 31. března.

Poničený chodník už je opravený

Miletín - V Miletíně dokončili opravu chodníku v ulici Jiřího z Poděbrad, na který před týdnem zatím neznámý řidič nákladního vozidla nejenom najel, ale po celé jeho délce se také projel a tím chodník zdemoloval. „Šetřením bylo zjištěno, že na chodník nenajel z důvodu, že by tím zabránil nějakému neštěstí, ale pouze proto, že nechtěl čekat až bude moci projet dále kvůli vykládání uhlí,“ popisuje událost miletínský starosta Miroslav Nosek. Celková škoda zatím není vyčíslena. Město se potýká s řáděním vandalů, kteří na hřišti s umělým povrchem ukopli provozní řád a před pár dny zničili dvě dvřevěné prolézačky pro děti. „Nerozumím, co z toho mají,“ podotýká rozhořčeně starosta.

Den boje za svobodu a demokracii

Jaroměř - 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii, si připomněli i lidé na Náchodsku. Například v Jaroměři u kostela Nanebevstoupení Páně v Josefově se konalo už tradiční odpolední zpívání na schodech, při kterém si převratné události roku 1989 připomněli slovem a písněmi. Poté vedení města při slavnostním Galavečeru už potřetí oficiálně poděkovalo všem spolkům a dobrovolníkům, kteří se aktivně zasluhují o prospěšnou činnost v Jaroměři. Jako hosté vystoupili zpěvačka Hanka Křížková, několikanásobný mistr světa a Evropy ve freestyle footbagu Jan Weber, tanečníci Filip Chmel a Petra Filounková a také Natálie Komínková, která se věnuje mažoretkovému sportu.

Hradní páni v Havlovicích sepsali Svatomartinskou alianci

Havlovice - Kulturní dům v Havlovicích hostil na konci uplynulého týdne 2. setkání správců hradních zřícenin, jehož se zúčastnilo 30 představitelů z 15 spolků Čech a Moravy. Během třídenního jednání vznikla Svatomartinská aliance – Asociace správců památkových objektů. „Cílem aliance je prosazování zájmů spolků, obcí i soukromých vlastníků hradních zřícenin a menších památkových objektů, které stojí na okraji zájmu Ministerstva kultury i Vlády ČR,“ řekl Jaroslav Balcar, který je místopředsedou havlovického Sdružení pro Vízmburk, které se stará o stejnojmennou hradní zříceninu.