Rekonstrukce nejfrekventovanější silnice v podání ŘSD, v režii města nový kruhový objezd u zdravotnické školy, výstavba parkoviště pro 81 míst u nové budovy Střediska volného času Na Nivách, rozšíření a úprava vjezdu do ulice Pragovka a úprava kruhového objezdu u kina tak, aby umožnila obousměrný vjezd do České ulice. Na tyto novinky si budou muset zvyknout šoféři v Trutnově.

ŘSD chce stihnout opravy na silnici v ulicích Pražská a Na Struze během prázdnin. Městské dopravní projekty, do kterých radnice investuje 15 milionů korun, mají být hotové do konce listopadu.

STROJE OKAMŽITĚ ODŘÍZLY ASFALTOVÝ POVRCH

Velké dopravní manévry začaly v Trutnově v úterý o půl sedmé ráno. Pořádně zostra. Speciální stroje během jediného dne odstranily původní asfaltový povrch na dvou úsecích vozovky. Na Pražské od kruhového objezdu po restauraci, Na Struze od křižovatky u základní školy kapitána Jaroše až ke kruhovému objezdu u kina.

Oprava silnice u kruhového objezdu u kina v Trutnově.Zdroj: Jan Bartoš

Ulicemi Pražská a Na Struze, které propojují dva kruhové objezdy, lze projíždět pouze jedním směrem, od Hradce Králové na Královec.

Ve směru od kruhového objezdu u kina směrem na Hradec Králové projet nelze. Řidiči musí jet přes Úpské nábřeží a ulicí Československé armády. Výjimku mají linkové autobusy a vozy Integrovaného záchranného systému, které jako jediné můžou projet jednosměrně vedenou cestou. Pro běžnou dopravu je otevřený pouze úsek od ZŠ kapitána Jaroše po křižovatku před restaurací Na Pražské, přikázaný směr tam odvede řidiče objízdnou trasou.

Oprava silnice v Pražské ulici v Trutnově.Zdroj: Jan Bartoš

ŘIDIČI JSOU ZMATENÍ

Podle pracovníků Ředitelství silnic a dálnic jsou řidiči z nové situace zmatení a chvíli potrvá, než si na ni zvyknou. Problém je navíc v tom, že opravy zašpuntovaly nejfrekventovanější místo, kde se tvoří kolony i za běžného provozu. Všechna kritická místa jsou důsledně označená dopravními značkami. Každý den, od 6.30 do 22.00, včetně víkendů, mají pracovníci ŘSD dohlížet na situaci, usměrňovat dopravu a pomáhat řidičům s orientací.

V dalších etapách dojde k rekonstrukci zbývajících dvou částí silnice, která vede ulicemi Na Struze a Pražská. Kromě opravy povrchu vozovky vznikne u ZŠ kpt. Jaroše v rámci zvýšení bezpečnosti chodců přechodový ostrůvek. Kvůli tomu se posune níže autobusová zastávka U Kina tak, aby vznikl dostatečný prostor pro ostrůvek a odbočovací pruh směrem na Kryblici.

NOVÝ KRUHOVÝ OBJEZD A PARKOVIŠTĚ

Největší novinkou je pro řidiče v Trutnově umístění kruhového objezdu na křižovatce u zdravotnické školy. Ten je na rozdíl od dalších ve městě, které zdobí záhonky, vodotrysky, drak a Rýbrcoul, vyznačen pouze bílou barvou a černožlutými dopravními prvky. Město si od vybudování kruhového objezdu slibuje bezpečnější průjezd tímto úsekem České čtvrti.

Nový kruhový objezd u zdravotnické školy v Trutnově.Zdroj: Jan Bartoš

Jeden z výjezdů nového kruháče vede k moderní stavbě Střediska volného času, kterou město postavilo za 200 milionů korun a slavnostně ji otevře začátkem září. U ní staví parkoviště za 10,6 milionu korun. Hotové má být do konce prázdnin a přinese 81 parkovacích míst. Ve stejné lokalitě vyrůstá také objekt Centra duševního zdraví, který staví kraj na místě někdejšího Kulturního klubu Nivy a country klubu Bonanza.

Stavba parkoviště Na Nivách u nové budovy Střediska volného času v Trutnově přinese 81 parkovacích míst.Zdroj: Jan Bartoš

Tyto dva projekty patří do dopravní studie, která se zabývá zlepšením situace v České čtvrti. Ve spolupráci s městem ji vytvořila Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice. Zahrnuje ještě další dva projekty.

Jeden z nich počítá s rozšířením a úpravou vjezdu do ulice Pragovka tak, aby nákladní doprava nejezdila ulicí Libušinka. Poslední, a znovu významnou letošní změnou, se stane úprava kruhového objezdu u kina. Nově tam bude umožněn obousměrný vjezd do České ulice (pod viadukt).

Policisté označili průběh nejdrsnějšího hudebního festivalu Obscene Extreme v Trutnově za poklidný.
OEF: Policisté řešili jen kouř na zastávce a řidiče pod vlivem alkoholu a drog