Nebylo mu ještě ani devatenáct, když na vlastní kůži poznal válečnou realitu. Coby obsluha minometu 1. československého armádního sboru zasáhl do bojů u Liptovského Mikuláše. Němci se tam dobře opevnili a urputně bránili. Jejich odpor se nakonec povedlo zlomit, padlo ale přitom 1375 našich a přes 4 tisíce sovětských vojáků. „Pořád to bolí stejně, čas to rozhodně nezahojil. Nedá se to vytěsnit z hlavy, častokrát se mi o tom zdá,“ přiznal 92letý podplukovník ve výslužbě.

Během bojů se bál o vlastní život. Vyděsilo ho ale také, jakým způsobem válka zasáhla civilní obyvatele. „Domy byly rozbité a totálně zničené, lidé neměli kde bydlet. Pro oči něco hodně strašného. Už nikdy bych si nepřál válku. Navíc ta další by byla určitě ještě horší, než ta, kterou jsem prošel já,“ prohlásil.

Oslavy konce války 8. a 9. května 1945 ho jako četaře zastihly v Olomouci. Vzpomínkových či pietních akcí se od té doby účastní pravidelně. Veteránů ale ubývá. Z trutnovských válečných hrdinů loni zemřeli palubní střelec bitevních letounů Pavel Švec (93 let), tankista Eduard Zirnzák (89) a odbojář Karel Hošek (98). „Kdysi nás bylo šedesát, dnes jsme zbyli už jen dva. A protože kolega Jan Plovajko teď právě marodí, byl jsem tu dnes jako veterán jediný,“ řekl při pátečním položení květin a věnců na Městském hřbitově v Trutnově.

Projev, pokládání věnců a pocty válečným obětem u pomníků na městském hřbitově v Trutnově.
Zasluhují naši trvalou úctu a obdiv, řekl starosta Adamec o válečných hrdinech

Sám se cítí zdráv, úměrně svému věku. Ještě před dvěma lety ušel denně deset až patnáct kilometrů. „Zatím ještě pořád můžu chodit, to je hlavní. Nedávno jsme si dokonce s manželkou zatančili polku na plese veteránů,“ prozradil.

Josef Svoboda se účastní také besed ve školách. Posluchači bývají děti ve věku od 12 do 15 let. „Nejčastěji se ptají, kde jsem bojoval a jaká jsem za to získal vyznamenání."

Občas ale přihodí k dobru i jednu z mála šťastných válečných historek - setkání s bratrem. „Nastoupil do armády dřív než já. Šel s generálem Ludvíkem Svobodou z Buzuluku do Prahy. A najednou jsme se potkali na frontě," dodal.

Žijící Trutnované ve válce- plukovník ve výslužbě Jan Plovajko, bojovník na východní frontě, účastník bitev o Kyjev a na Dukle a nositel Řádu Bílého lva;
- podplukovník ve výslužbě Josef Svoboda, od r. 1944 sloužil jako obsluha minometu u 1. československého armádního sboru;

*Z trutnovských rodáků či občanů bojovali v řadách československého vojska například palubní střelec bitevních letounů Pavel Švec, tankista Eduard Zirnzák, Rudolf Fuxa a Pavel Nettl. 
  Jiří Bauer byl pilotem 310. československé stíhací perutě britského královského letectva, zahynul roku 1944.
  U RAF sloužil také trutnovský rodák František Drahovzal, zemřel v roce 1943 při havárii letadla ve Skotsku. 

Válečný hrdina Pavel Švec.
Zemřel Pavel Švec, hrdina ze druhé světové války
Eduard Zirnzák bojoval jako tankista na východní frontě.
Zemřel veterán Zirnzák. V tanku bojoval na východní frontě
Karel Hošek nemohl v roce 1939 řádně studovat, protože Němci za protektorátu zavřeli české vysoké školy.
Zemřel Karel Hošek, odbojář ze druhé světové války