"Včelstev máme kolem 1200 až 1400 kusů a pro zajímavost, získáme od nich každoročně dohromady až k dvaceti  tunám medu. Ten si zájemci v převážné míře mohou zakoupit přímo u včelařů, což je ta nejlepší cesta, jak mohou lidé včelařství v kraji, tolik potřebné pro opylování naší přírody, jednoduše a účinně podpořit," říká Václav Jirka, předseda Základní organizace Českého svazu včelařů v Jaroměři.

Varroáza letos včelám hrozí více

Nyní jaroměřské včelaře, a asi nejen je, znepokojily výsledky každoročního vyšetření včelstev na výskyt roztoče Varroa destructor, který opět v některých lokalitách ohrožuje včelstva a může je v extrémních případech i zahubit. "Zprávy o úhynech se od jednotlivých včelařů již sbírají. Roztoče lze trochu přirovnat k takovému miniaturnímu lidskému klíštěti, které svým sáním poškozuje vyvíjející se včelí larvy. Včelaři jej umí pouze potlačovat pomocí technik a metodik, které doporučuje Státní veterinární správa, ale nelze se ho úplně zbavit," konstatuje předseda včelařů a dodává, že nyní zřejmě přišla vlna zvýšeného výskytu, na což může mít vliv i teplejší zimní počasí. Nicméně včelaři věří, že se situaci podaří zvládnout a ztráty včelstev na jaře zase nahradit vytvořením nových, což včelaři umí.

Včelaři připomenou výročí

Veselejší záležitostí, kterou jaroměřští včelaři nyní řeší, je 155. výročí trvání spolku. Veřejnost může chov včel nejlépe podpořit nákupem medu od místních včelařů, a to samozřejmě vyžaduje prezentaci. Včelaři ve spolupráci s Městským muzeem v Jaroměři připravují na červen až srpen výstavu, kterou bude doprovázet tradiční výtvarná soutěž pro děti. Vrcholem pak bude předání nového spolkového praporu v rámci jaroměřských městských dožínek na začátku září, kde by měla být také k vidění malá včelařská výstavka.

Včely
Jaroměřští včelaři mají své internetové stránky

Také v publikační činnosti jsou jaroměřští včelaři na výši a pro letošek mají připravené dvě brožurky. Ve skládačce "Dobrý med z Jaroměřska již 155 let" se čtenáři dozví něco o medu a ve fotografické brožurce "Jak se dělá med u nás na Jaroměřsku" zhlédnou obrázky z celého procesu vzniku medu. Obě publikace jsou k získání například v Turistickém informačním centru v Jaroměři na náměstí nebo třeba v městské knihovně, v muzeu a samozřejmě u včelařů. Za podporu takových aktivit jsou včelaři vděční všem obcím, na jejichž území spolek hospodaří. Jedná se o Jaroměř, Dolany, Heřmanice, Hořenice, Jasennou, Rasošky, Rychnovek, Šestajovice, Velichovky, Vlkov i Zaloňov. "Děkujeme i soukromým sponzorům a nejvíc samozřejmě všem lidem, kteří mají rádi med a včelky poletující z květu na květ a opylující naši krásnou krajinu," dodává s vděkem Václav Jirka.

Zdroj: Youtube