Po necelých dvou týdnech, kdy se mohli nechat zdarma otestovat antigenními testy učitelé, má od středečního rána stejnou možnost i široká veřejnost. Před samotným testem je ale potřeba se objednat přes rezervační systémy jednotlivých nemocnic. Otestovat se můžete na odběrovém místě u hradecké fakultní nemocnice i u ve všech krajských nemocnic – v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem. Ve čtvrtek zahájí antigenní testování i soukromá nemocnice ve Vrchlabí.

„Výpomoc během testování nám přislíbil krajský hasičský záchranný sbor a také Armáda ČR, jejichž příslušníci zajistí případné personální výpadky,“ popsal včera odpoledne hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Zájemci o testování by měli využívat odběrové místo v jejich spádové oblasti. Možnost nechat se otestovat nabízejí také ambulantní specialisté a soukromé ordinace, které se zapojily do iniciativy Lékaři pomáhají Česku. Tu založili mimo jiných i dva stomatologové z Hradce Králové. Nejedná se však o odběrová místa pro širokou veřejnost, možnost otestovat se nabízejí pouze svým stálým pacientům. V Královéhradeckém kraji bylo ke včerejšímu večeru asi šest desítek takových míst. Jejich seznam naleznete na webu lekaripomahajicesku.cz.

Ilustrační foto.
Nezletilé dívky si udělaly alkoholový večírek. Jedné šlo o život

Podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR je testování antigenními testy určeno pro lidi, kteří se cítí zdraví a netrpí příznaky onemocnění covid-19. Pokud máte příznaky, neměli byste chodit na plošné antigenní testování, ale telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který vám vystaví žádanku na klasický PCR test. Ty budou u všech nemocnic v kraji kontinuálně pokračovat i vedle antigenního testování.

Antigenní testy se ve všech nemocnicích v kraji provádí stejně jako klasické PCR testy výtěrem z nosohltanu. Jejich výhodou je to, že se výsledek dozvíte přímo na místě zhruba 15 minut po odběru. Pokud bude antigenní test pozitivní, budete vyzvání ještě k ověření pozitivit klasickým PCR testem.

S ohledem na kapacitu odběrových míst žádá kraj lidi, kteří potřebují negativní test pro návštěvu v sociálních zařízeních, aby využili testování přímo v těchto zařízeních. Přestože hradecký kraj je aktuálně jedním z nejvíce zasažených, zájem o testy zatím není nijak výrazný. Zatímco v některých pražských nemocnicích jsou už nyní plné i lednové termíny a například českobudějovické nemocnici pod náporem zájemců včera několikrát zkolaboval rezervační systém, v Královéhradeckém kraji mají lidé stále mnoho volných termínů. Ještě v úterý večer nebyl žádný problém objednat se na dnešní den v kterékoliv z šesti nemocnic napříč krajem. Rezervovaných bylo jen minimum termínů. O něco větší zájem je o termíny těsně před vánočními svátky. I na tyto dny ale zatím stále naleznete volné termíny.

Ilustrační foto
Bílá místa v pokrytí signálem v kraji skoro nejsou. Na 5G si lidé ale počkají

V systému PES je na tom kraj nejhůř z Česka

Královéhradecký kraj je aktuálně v hodnocení protiepidemického systému PES na čísle 81. To odpovídá nejvyššímu pátému stupni, který značí kritický stav pohotovosti. Vyšší index rizika aktuálně nemá žádný kraj v České republice. Do fialové barvy, která označuje 5. stupeň pohotovosti, se zbarvilo všech pět okresů Královéhradeckého kraje. I to je napříč Českem unikát. Rozdíly mezi okresy jsou naprosto zanedbatelné. Nejvyšší index rizika hlásí Rychnovsko a Jičínsko (81), nejméně má Trutnovsko (78).

Situace se v kraji horší i v počtu aktivních případů. Jen za posledních 24 hodin se počet aktuálně nemocných zvedl o zhruba dvě stovky. Za týden téměř o sedm stovek.