Přítomnost směsi nyní potvrdila akreditovaná zkušební laboratoř. Policie si dále k případu vyžádala posudek soudního znalce z oboru ochrany přírody z odvětví odpadového hospodářství. Ten by měl do 14 dnů potvrdit, zda jde o odpadní nebo vstupní surovinu.

Kriminalisté, kteří zatím pracují s verzí, že jde o trestný čin z nedbalosti, už také znají totožnost nájemce pozemku.

„Kdo a kdy plastové kontejnery s chemickou látkou na místo dovezl zatím nevíme, to je předmětem dalšího šetření,“ uvedl tiskový mluvčí policie Aleš Brendl.

Zásadním vodítkem, které naznačovalo přítomnost zdraví ohrožujících látek, byl způsob skladování. Kontejnery byly umístěny v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryty slámou, znepokojivé bylo i info uvedené na štítcích ((bezp. značky, UN kódy).
FOTO: Muž skrýval na zahradě 49 barelů s chemikálií

Zároveň dodal, že přesné určení právní kvalifikace činu bude možné až po samotném znaleckém zkoumání.

Na nebezpečnou skládku v zadní části zahrady za roubeným domkem, kde byly barely překryté slámou, upozornil celníky muž, který nechtěl sdělit své jméno.

„Obával se, že obsah plastových IBC kontejnerů by mohl způsobit kontaminaci okolí,“ zdůvodňuje jeho telefonát mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Jičínští policisté na objasnění případu dále intenzivně pracují a znovu potvrzují, že ohledáním místa činu nebyl zjištěn žádný únik chemických látek do půdy ani do okolí skládky.Zajistit odvoz a likvidaci nebezpečné látky bude mít na starosti odbor životního prostředí města Jičína, konkrétně vodoprávní úřad. Kolik bude likvidace stát a kdo ji zaplatí zatím není jasné.

Ilustrační foto.
Referendum skončilo fotbalovou plichtou