„Nejprve k ní přiběhl záchranář mimo službu Filip Viesner následován strážnicí Městské policie Náchod Zuzanou Bečákovou. Ti vykonávali nepřímou srdeční masáž až do příjezdu zdravotníků,“ připomněla dramatickou událost, při které šlo především o čas, vytrvalost a souhru, mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Kromě těchto dvou zachránců obdrželi čestné uznání také posádka Rychlé lékařské pomoci – Růžena Potočková a Tomáš Polák i posádka Rychlé zdravotnické pomoci – Jana Koutová a Petr Novák. Společně prováděli další úkony k záchraně života pacientky. Žena byla posléze transportována Leteckou záchrannou službou Královéhradeckého kraje, kterou tvořili Jiří Nový, Petr Martinec a pilot Zdeněk Mede. Také jim město poděkovalo.

„Z celého srdce děkuji všem, kteří okamžitě zareagovali a pomohli při takto nečekané situaci. Velký respekt budí i dojezdové časy a přistání vrtulníku, jehož pilot bez potíží přistál v takto hustě zalidněné oblasti. Tato mimořádná souhra všech jednotlivců si rozhodně zaslouží naše uznání. Jako pro starostu je pro mě nesmírně důležité vidět, že lidský život je na prvním místě a všichni jsme díky obětavému a profesionálním přístupu záchranářů v bezpečí,“ vyjádřil svou úctu všem oceněným starosta Jan Birke.

V obřadní síni nechyběli také ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta a velitel Městské policie Náchod Petr Valica. „Náhlá zástava oběhu, která je jednou z nejzávažnějších zdravotních komplikací, která může člověka postihnout, je i v naší práci poměrně méně často zastoupená. Ročně máme přes 52 tisíc zásahů a s tím, co postihlo pacientku v minulém týdnu tady v Náchodě, se setkáváme méně než pětsetkrát za rok. Proto samotná příprava i průběh a souhra všech během zásahu je nesmírně důležitá. Ne všechny případy končí záchranou života, úspěšnost je v průměru kolem patnácti procent,“ uvedl Libor Seneta a sdělil dobrou zprávu, že zdravotní stav pacientky se zlepšuje.

Náchodští radní projednali ocenění záchranářů na svém pondělním jednání a rozhodli o předání také drobného finančního daru. „Naši občané jsou díky vám v bezpečí a pro nás je ctí, že můžeme vyjádřit své poděkování prostřednictvím vás všem, kteří denně zasahují v terénu,“ řekl oceněným na závěr starosta Jan Birke.

Strážnice Městské policie Náchod pomohla při záchraně života.
Strážnice pomohla zachránit lidský život