„Největší vlna náporu byla už v červnu a počátkem července. Ale zvýšený zájem o toto zboží pociťujeme i teď," řekla prodavačka z obchodu poblíž pardubického nádraží,

Na počátku léta stouply prodeje ventilátorů a mobilních klimatizací o stovky procent. Nejlépe se prodávají právě mobilní klimatizace, které kromě chlazení disponují funkcí ventilátoru, topení a odvlhčování.

„Nastanou-li tropické dny, Češi ochotně utrácejí nejen za klimatizace, ale také za větráky, autochladničky, výrobníky zmrzliny nebo ledu," uvedla mluvčí e-shopu Alza.cz Šárka Jakoubková. Nejvíce jdou na odbyt modely mobilních klimatizací s cenou mezi 6000 až 12 000 korunami.

Podle mluvčí Datartu Jany Choroušové se klimatizace zmenšují a zvyšuje se prostor jimi ochlazeného prostoru. Nové modelové řady mobilních klimatizací jsou v energeticky úsporných třídách, výbava má často doplňkové funkce, které umožní využití i mimo letní horké dny.

Hrozí požáry
Kvůli vedrům, která  by měla ve středu vrcholit, a hlavně dlouhotrvajícímu suchu vydali lesáci varování před zvýšeným rizikem požárů v lesích. Lidé by měli být velmi opatrní při jakékoli manipulaci s ohněm v přírodě. Podle lesního zákona je zakázáno kouření, rozdělávání ohňů a odhazování hořících předmětů v lese a 50 metrů od něj. Sucho trápí Česko od počátku roku, ve východních Čechách napršelo jen zhruba polovina obvyklého množství a na nízké hladině jsou i zásoby podzemních vod.

„Jedná se zpravidla o funkci topení, odvlhčování nebo třeba větrání. Stále vyšší poptávka je také po modelech s automatickými funkcemi a dálkovým ovládáním, které zvyšuje uživatelský komfort," řekl mluvčí Euronics Marek Ingr.

Velký zájem je také o ochlazovače vzduchu, což ale nejsou plnohodnotné klimatizace. Jsou však u zákazníků stále více oblíbené díky nízké pořizovací ceně.

Trendem budoucnosti jsou podle prodejců designově atraktivní chytré klimatizace, které bude možné ovládat na dálku například prostřednictvím mobilních telefonů.

Zařadí se tak do kategorie tzv. SmartHome, tedy chytrých technologií pro domácnost, jako jsou například termostaty pro regulaci topení, regulátory osvětlení nebo zabezpečovací systémy.

Ochlazovací technologie pomáhají hlavně kardiakům, lidem s nemocemi ledvin a seniorům, kterým vedra škodí nejvíc. Riziková jsou nynější horka i pro malé děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi užívající léky na depresi či nespavost.

S klimatizacemi je třeba ovšem zacházet velmi rozumně. Pokud rozdíl mezi venkovním žárem a teplotou uvnitř je větší než sedm stupňů, anebo větrák fouká vzduch na člověka nepřetržitě mnoho hodin, postihnou lidi bolesti hlavy, vodnatá rýma, slzení očí, bolesti v krku a někomu hrozí i zablokování páteře.