V Mladých Bukách dosáhli svého. Oznámení pořadatelů z minulého týdne, že ruší přesun známého hudebního festivalu Trutnoff Open Air do místních luk, označují za vítězství.

Ve sledované přestřelce proti sobě stály dvě strany. Reprezentovaly je Lucie Potůčková, mladobucká starostka, a Martin Věchet, samozvaný pořadatel hudební produkce. „Festival tady nechceme,“ opakovala od začátku Potůčková. Neustoupila ani o píď. Cítila obrovskou podporu obyvatel.

Martin Věchet a Eva Navrátilová
Hoka-hej nezazní. Obec festival vyhnala

Obě strany pravidelně obviňovaly druhou, že s ní není řeč. Argumenty se střídaly, podstata ale zůstávala stejná. Obě strany se přesvědčovaly jednotností. Spikleneckou, pospolitou a pokojnou náladou účastníků festivalu na straně jedné, skupinovým odporem na druhé.

HUDBA UTICHNE NA ROK

Věchet se snažil vzepřít i sérii vyhlášek, které obec připravila. Marně. Ještě v květnu sice tvrdil, že se nevzdá. Nakonec otočil a vlně nevole ustoupil.

„Pro Mladé Buky to byla šance, takové kapely sem už nikdo nepřiveze. Uvědomil jsem si ale, že nemá cenu věnovat energii do obce, kde nás nechtějí a ještě nám hází klacky pod nohy,“ řekl. Kroky Mladých Buků přirovnává ke komunistickému útlaku z minulého režimu.

Nejstarší rockový festival v České republice teď na rok utichne. V Mladých Bukách nebude. „Mám obrovskou radost,“ přiznala Potůčková. S úlevným díky k ní přispěchala i řada občanů.

„Slavíme. Festival tu chtěl opravdu málokdo. 717 podpisů na petici mluví za vše. Lidem se ulevilo,“ řekl Robert Feješ. Právě on připravil petiční dokument, který dokazoval většinový názor lidí v Mladých Bukách.

ODLIŠNÉ SVĚTY

Odpor proti festivalu nebyl příliš překvapivý. Také ve Velkých Svatoňovicích, další destinaci, kde původně pořadatelé chtěli rozvinout stany, se zvedla vlna nevole.

Většina zainteresovaných přiznává, že nešlo o samotnou hudební produkci. Problém měli zejména s jednáním pořadatelů, kteří obec i sousedy údajně postavili před hotovou věc. A také s aurou hudebního festivalu, který je často spojován s drogami i nepořádkem. Té se ale organizátoři zříkají.

„Možná budeme pro leckoho vypadat divně, ale zájmy místních lidí jsme uhájili,“ řekla starostka Mladých Buků. Svou roli ustála. „Pojďme už dál. Lidé jsou tématem zahlcení. Chtějí slyšet jiné věci, které se týkají prázdninové nálady,“ zakončuje Lucie Potůčková.

V Mladých Bukách se střetly odlišné světy. Jejich propojení bylo od začátku vyloučené.