Hladiny některých řek výrazně poklesly. Například Úpa v Horním Starém Městě měla včera v poledne hladinu na pouhých čtyřech centimetrech, Tichá Orlice v Libchavách na 18 a Metuje v Krčíně na 27 centimetrech. Podle údajů ČHMÚ a Povodí Labe je špatná situace také na Metuji v Jaroměři, na Malém Labi v Horním Lánově a Prosečné či na Tiché Orlici v Čermné. „K dnešnímu dni je počet profilů s nízkými průtoky srovnatelný s minulým létem,“ sdělila mluvčí Povodí Labe Jana Burianová.

Vysychání však zřejmě ještě nekončí. „Vzhledem ke zkušenostem s výskytem hydrologického sucha v uplynulých letech lze problémy s nedostatkem povrchové vody očekávat zejména na tocích, jako je Bělá, Dědina, Orlice, Mrlina, Cidlina, Vrchlice, Doubrava, Novohradka a další,“ uvedl Ladislav Merta z Povodí Labe.

Desítka řek je na suchu, stále je málo i podzemních vod

Odběry povrchových vod však v současnosti nejsou v oblasti výrazně omezeny, týkají se jen Lanškrounska v Pardubickém kraji.

„V porovnání s minulým rokem bylo vydáno výrazně méně zákazů nakládání s vodami,“ podotkla Jana Burianová.

Vrty jsou stále silně pod normálem

Zato se oproti předchozím týdnům mírně zlepšil stav podzemních vod, který dlouhodobě patří k nejhorším v Česku. Hladina ve vrtech převážně stagnovala, klesala jen mírně.

„Situaci ovlivnilo větší množství srážek v posledním týdnu, zlepšila se však jen v mělkých vrtech,“ řekl Deníku hydrolog Alexandr Zajcev z hradecké pobočky ČHMÚ.

V hlubokých kolektorech se podle něj situace nemůže změnit tak rychle, protože voda tam proniká déle, případně tam nepronikne vůbec. I mělké vrty však zůstávají stále silně pod normálem.

„Současné mírné zlepšení nám tedy nedává naději, že se dostaneme ze stavu sucha,“ upozornil hydrolog.

Podzemním vodám mohou pomoci jen vydatné srážky, ovšem nikoli prudké nebo přívalové. Deště by měly být mírné, aby se dostaly pod zem.

Kromě Labské jsou přehrady plné

Velké přehrady jsou zatím bez problémů a zůstávají zaplněny z 86 až 100 procent. Také jim pomohl závěr července, který byl srážkově poměrně bohatý. „Výjimkou je vodní dílo Labská, kde je zásobní prostor zaplněn ze 68 procent,“ sdělil Ladislav Merta.

Neznamená to však, že by přehrada procházela nějakou mimořádnou situací. „V současné době je hladina vody v nádrži asi dva metry pod zásobním prostorem, což je v tomto letním období běžná úroveň,“ doplnila Jana Burianová.

Vydatnějších srážek, po nichž volají hydrologové, bychom se měli dočkat už dnes a zítra. Očekávají se však i silné bouřky.