Vlci, kteří se před více než rokem usadili na Broumovsku a vyvedli zde mladé, poslední dobou zřejmě „sekají latinu". „Za uplynulé tři měsíce nám nikdo nehlásil škody na hospodářských zvířatech," řekl Petr Kuna z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Broumovsko.

Nepředpokládá se ale, že by vlci z této oblasti vymizeli. Možná se jen potulují na větším území, a to i v sousedním Polsku, a živí se lesní zvěří.

„Během loňského podzimu jsme o nich neměli žádné zprávy, ale v prosinci se našly ve sněhu vlčí stopy. Podle jejich počtu to vypadalo, že vlci byli asi čtyři. S velkou pravděpodobností se jedná o rodičovský pár a dvě vlčata, která se narodila loni na jaře," uvedl Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Potvrdil také, že hlavní potrava vlků je ta, kterou si ukořistí v lesích. Podle informací ze zahraničí, například i ze sousedního Slovenska, jsou pro vlky snadnou kořistí v zasněžené krajině divoká prasata. „Je to pro ně dostupnější potrava – ve vyšším sněhu jsou schopni ji lépe ulovit. A mohou tím snižovat stavy přemnožených divočáků," poznamenal zoolog.

Hospodářská zvířata jsou nyní pod střechou

Vlci v loňském roce napáchali chovatelům hospodářských zvířat na Broumovsku poměrně dost škod, když dostali chuť na ovce, jehňata, kozy či telata na pastvinách. Náhradu chovatelům vyplácí stát. Většina zvěře je nyní před vlky v bezpečí. Pastviny jsou zapadlé sněhem a dobytek ustájený. Ke zvířatům, která jsou v menších a dobře zabezpečených výbězích, nemají vlci přístup. „I to snižuje pravděpodobnost vzniku škod a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet třeba na jaře," řekl Petr Kafka.

Prozradil také, že vědci nyní zkoumají vzorky trusu vlků pro analýzu DNA a potravní testy. Výsledky pomohou určit původ vlků i složení jejich potravy.

Vlci se usadili na Broumovsku na podzim roku 2015 a hned na jaře následujícího roku vyvedli minimálně dvě mláďata. Rozmnožování potvrdili během léta pracovníci Hnutí DUHA Olomouc prostřednictvím nahraného vlčího vytí a také díky záběrům z fotopastí. Znovuosídlení Broumovska vlky a jejich rozmnožování jen potvrzuje trend návratu těchto dříve vyhubených šelem do české krajiny.