Tak špatný začátek zimy vlekaři nepamatují. „Lyžování zahájíme 26. prosince. Sněhu máme dost, ale nechceme ho rozhrnovat vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí, aby nám to na Vánoce a hlavní sezonu neuplavalo," řekl Martin Palán ze společnosti Sněžník, která provozuje areál v Dolní Moravě na Orlickoústecku.

Co nejdříve po Štědrém dnu se bude snažit otevřít sjezdovky i areál v Červené Vodě a Čenkovicích na Orlickoústecku. Část technického sněhu má uschovanou od listopadu, další musí vyrobit. „Stačí nám tři čtyři mrazivé dny s teplotami aspoň čtyři až pět stupňů pod nulou," přejí si provozovatelé vleků.

Vedle několika krkonošských středisek se tak nyní lyžuje jen v Říčkách v Orlických horách. Období od Vánoc do Nového roku je přitom pro zimní střediska nejvýznamnější. Přináší pětinu až třetinu celkových tržeb sezony. Výpadek „vánočního týdne" se už později nepodaří dohnat.

Jenže meteorologové skiareálům moc nadějí na větší ochlazení nedávají. Naopak se  už začali mezi sebou sázet, jestli letošní prosinec skončí teplotně na třetím, druhém, nebo dokonce prvním místě v historii měření. „Rekordně teplý byl zatím prosinec roku 1934, podle předpovědních modelů však budou abnormálně vysoké teploty pokračovat. Musíme smutně konstatovat, že tento způsob zimy se zdá být poněkud nešťastným," uvedl Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.