„Skutečně jsme zaznamenali zvýšený počet výjezdů ke zdravotním problémům, které způsobilo vedro. Teplé počasí  navíc lidi láká ven, na silnicích je více aut, a to se zase    projevuje na zvýšené nehodovosti," řekl mluvčí královéhradeckých zdravotních záchranářů Ivo Novák. Jejich posádky včera od sedmi do patnácti hodin zasahovaly v 70 případech, to je asi o 20 případů více než v běžné dny. Pardubickým záchranářům se zvýšil počet výjezdů téměř o dvacet procent.

Podle lékařů lidé v horkém počasí častěji trpí dušností, záchvatovitou bolestí za hrudní kostí, nepravidelným srdečním rytmem, mdlobami, kolapsem a dehydratací. Vedro špatně snášejí i epileptici a diabetici.Odborníci varují před podceňováním pitného režimu a doporučují, aby senioři a kardiaci vycházeli ven co  nejméně.

V Pardubickém kraji byl v pondělí kvůli zvýšenému nebezpečí požárů vyhlášen zákaz rozdělávaní ohňů v přírodě. Potrvá až do dnešního dopoledne.

O víkendu padaly teplotní rekordy. Například v Jevíčku naměřili 31,9 stupně Celsia, čímž padlo tamní maximum z roku 1945, v Rychnově nad Kněžnou s hodnotou 31,6 stupně vyrovnali rekord z roku 1996. Vlna veder by měla skončit zítra příchodem studené fronty a prudkými bouřkami.