Trutnovské vodárny přitom se svým rozhodnutím příští rok nezdražovat nejsou zdaleka osamoceny. Vodné a stočné nezdraží ani v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě nebo Skutči.

„Cena vodného a stočného pro naše zákazníky zůstane stejná jako letos," potvrdil včera Deníku ředitel vodovodů a kanalizací (VAK) Trutnov Josef Moravec.

Jen o pár korun nahoru, nejvýše kolem čtyř procent, půjdou ceny vody v Hradci Králové, Náchodě, ve Svitavách či Ústí nad Orlicí. Rychnovské vodárny zatím ještě cenu nestanovily, ale i tady je jistý maximálně čtyřprocentní růst, ne-li stagnace na letošní úrovni.

Vloni přitom zdražovaly takřka všechny vodárny, u některých dosáhl nárůst až 10 procent. Například právě u trutnovského VAKu.

„Teprve mapujeme stanoviska starostů  obcí, do kterých vodu dodáváme. Vzhledem k tomu, že příští rok je volební, nepřejí si logicky žádné zdražení vody. Dotýká se nás ovšem valorizace nájemného za infrastrukturu, přesto si myslím, že pokud ke zvýšení ceny dojde, bude hluboko pod pěti procenty," prohlásil ředitel rychnovských vodáren Aqua Servis Otomar Ešner. Definitivně bude rozhodnuto před Vánocemi.

Vodné a stočné letos   a příští rok
(údaje jsou Kč/m3, včetně DPH)

město              2013 / 2014      
Pardubice        80 / 80
Chrudim          75 / 75
Svitavy           67,05 / cca 68,80
Ústí n. Orlicí      69,30 / do 75
Skuteč             72,50 / 72,50
Vysoké Mýto    65,75 / 65,75
Hradec Král.     82,74 / 85,55
Náchod            68,10 / 71
Rychnov n. K. 79,90 / do 82,50
Trutnov           63,71 / 63,71
Jičín                 78,95 / ???

Spotřeba klesá

Na Jičínsku pak bude o cenách vody jasno za týden ve středu, šéf zdejších vodáren si včera netroufal vůbec předjímat možné zdražení.

Jedním z hlavních důvodů stagnace cen je jednoznačně princip nabídky a poptávky.

„Vzhledem k tomu, že dochází k poklesu fakturované vody a opět je signalizováno, že dojde ke snížení spotřeby, snažíme se, aby odběratelé byli motivováni k odběru vody," řekl ČTK ředitel firmy VAK Pardubice Josef Fedák.

V pardubickém okrese lidé letos platí 80 korun za metr krychlový. Předloni jeden člověk spotřeboval 87 litrů vody denně, loni jeho spotřeba klesla v průměru na 84 litrů za den. V menších aglomeracích je spotřeba ještě nižší, na Svitavsku a Chrudimsku odběratelé denně využijí 80 litrů.

Paušál se osvědčil

„My máme vesnice a chataře, ti spotřebovávají méně vody. Na příští rok zůstane cena stejná, kompenzovali jsme náklady, některé rostou, jiné klesají," řekl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim Josef Hrad.

V Chrudimi v roce 2010 zavedli dvousložkové platby. Lidé s malým nebo minimálním odběrem vody, což jsou například chalupáři a chataři, platí roční paušál. Zhruba tisícikorunový paušál účtují i hradecké vodárny a uvažují o něm v Pardubicích.

„Naše očekávání to přineslo, na nákladech údržby vodní soustavy se podílejí i odběratelé, kteří neplatili nic nebo minimum ročně," řekl Hrad.

Elektřina zlevní o dvanáct procent

Východní Čechy – Zatímco ceny vody zůstanou pro velkou část Východočechů stejné jako vloni, elektřina a částečně i plyn dokonce zlevní.

A u elektřiny to nebude pouze deset procent, o kterých minulý týden informovalo vedení Energetického regulačního úřadu díky snížení státem hlídaných poplatků. Deset procent je průměr pro celou republiku, ve východních Čechách však podle propočtů odborníků mohou faktury domácnostem klesnout až o 12 procent. Nejméně, o osm procent, se účty sníží na jihu Čech a Moravy.

S plynem je to složitější a úspora nebude tak vysoká, pokud vůbec nějaká vznikne. Pokles regulovaných poplatků se na výsledných fakturách projeví maximálně kolem jednoho procenta. Nejvíc tak záleží, jak se budou hýbat ceny zemního plynu jako takového.