Horší kvalita vody je rovněž už tradičně v Rosničce u Svitav. Koupat se v ní lze, voda je však zakalená. Vyplývá to z informací na webu hygienických stanic v Hradci Králové a Pardubicích.

Čistá je zatím voda i přes současná vedra také na Seči na Chrudimsku. Tato přehrada v létě pravidelně trpí masovým výskytem sinic. Minulý rok v ní hygienici zakázali koupání na konci července a situace se až do konce sezony nezlepšila. K hromadnému rozmnožení sinic a dalších mikroorganismů musí být splněna kombinace teplého počasí, trvalého slunečního svitu a dostatku živin. Právě sečská přehrada má živin dostatek, neboť okolní chaty a obce nejsou odkanalizované. Čistá voda je i na ostatních monitorovaných vodních plochách v Pardubickém kraji. Hygienici vzorky odebrali rovněž ze Stříbrného rybníka u Hradce, z koupaliště Dachova na Jičínsku, bez závad skončily i kontroly vody z nádrží v Sobotce, Teplicích nad Metují, Včelném a dalších. Hygienici upozorňují, že jakost vody sledují pouze na vodních plochách uvedených na webu hygieniků, na ostatních je koupání na vlastní nebezpečí.

Čistota přírodních koupališť

Královéhradecký kraj

Jinolické rybníky (2. 7.):   :-l
Dachova u Hořich (2. 7.):   :-)
Rozkoš (2. 7.):   :-l
Rychnov nad Kněžnou - Včelné (27. 6.):   :-)
Dvůr Králové n. L. - Tyršovo koupaliště (27. 6.):   :-)

Pardubický kraj

Seč - Hoješín:   :-)
Seč - Ústupky:   :-)
Seč - Pod Semtínem:   :-)
Rybník Rosnička:   :-)

Legenda: :-) = voda vhodná ke koupání; :-l = Zhoršená jakost vody; :-( = voda nevhodná ke koupání, X = měření vody nebylo provedeno.

Není-li uvedeno datum měření, bylo provedeno 25. června 2012.

Teplota vody v řekách a přehradách

Orlice - Týniště nad Orlicí: 20,2 °C
Labe - Přelouč: 22,9 °C
Cidlina - Sámy: 22,1 °C
Rozkoš: 23,6 °C
Pastviny: 23,6 °C
Seč: 21,9 °C