Hlasovat chtějí i stovky hendikepovaných lidí a pacientů upoutaných na lůžko, za kterými úředníci půjdou s volebními urnami do jejich domovů. V řadě měst posílí strážníci hlídky u volebních místností.

Hlasovací lístky se jmény devíti adeptů na prezidenta již úředníci roznesli do všech schránek. Pokud je někdo nedostal, obdrží je přímo ve volebních místnostech. Ve středu skončila možnost vyzvednout si volební průkazy, které lidi opravňují volit v jiné volební místnosti než v místě bydliště.

Prezidenta volíme stejně jako senátory, ve dvou kolech

Historicky první přímé prezidentské volby, tedy takové, kdy hlavu státu nevolí parlament, ale sami občané, se podobně jako senátní volby uskuteční ve dvou kolech.

První kolo, kdy budeme vybírat ze všech devíti kandidátů, se koná zítra a pozítří. Volební místnosti budou v pátek otevřené od 14 do 22 a v sobotu od osmi do 14 hodin.

Z prvního kola vzejdou dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, mezi nimi rozhodneme ve druhém kole voleb. To se však neuskuteční už příští víkend, ale až za 14 dní (25. a 26. ledna). Pouze v případě, že některý kandidát získá už  v prvním kole více než 50 procent hlasů, druhé kolo odpadá.

Přes relativně jednoduchý způsob voleb vyjdou daňové poplatníky na zhruba 600 milionů korun.