Ostatně, když za lidovce do sněmovny před třemi lety kandidovala, získala víc preferenčních hlasů než Karel Schwarzenberg. Byla vůbec nejúspěšnějším kandidátem z celé země. Poslankyní se ale nestala, lidovci totiž v celorepublikovém součtu nepřekonali pětiprocentní hranici.

Letos nekandiduje, lidovcům je ale věrná pořád. Lidem hlavně vzkazuje, aby mysleli hlavou a nenechali se zlákat pozlátky nových, nevyzkoušených, a tudíž nečitelných stran. „Nenabízejí žádný ucelený program.  Voliči, zvláště ti nespokojení, by se měli více soustředit na strany zavedené. Nemohou vědět, zda ty nové budou politiku dělat skutečně pro blaho občanů a naší země,"  řekla včera Luxová.

Současná politická situace je podle ní chaotická, poznamenaná neustále se měnícími zákony, nedůvěrou občanů v politickou reprezentaci, v garanci spravedlnosti a úpadkem morálních hodnot. Odmítla však domněnky, že volby budou spásou a že se po nich všechny problémy jak kouzelným proutkem vyřeší.

„To, že premiér Nečas rezignoval, bylo chlapské gesto. To, že odstoupila celá vláda, ale bylo účelové a zbytečné, vezlo se to jen na přání prezidenta Zemana," dodala Luxová.

Žije ale nejen politikou. Stále pracuje, je spolumajitelkou rehabilitačního centra v Chocni, kde i žije. A hlavně si užívá svých 14 vnoučat.