Vedení agrární komory i na tiskovou konferenci přizvaní zemědělci v úterý kategoricky odmítli poznámku Deníku, zda si naftu projetou při středečních blokádách paradoxně nebudou účtovat do vratek na spotřební daň, o jejichž zachování v protestu jde.

„V žádném případě. Ve výkazech evidujeme, kolik nafty bylo spotřebováno při setí, postřiku, sklizni, podrobuje se to několikanásobné kontrole a dalším operacím. Je vyloučené, aby se zelená nafta dala použít na jiné než pěstitelské účely," vysvětlovala Jarmila Vlasáková z vedení pardubické krajské agrární komory.

Dá se to zemědělcům věřit? Čech je tvor (nejen) v účetnictví vynalézavý a u veřejnosti budí podobné sliby spíše úsměvné reakce.

„Pár ujetých kilometrů navíc spotřebovaných při soukromých jízdách nemůže žádná, sebelepší kontrola zjistit. V každém případě by to byla docela ironie, kdyby do vratek zahrnuli vedle svých soukromých cest, které vykazují jako pracovní,  třeba právě i dnešní blokádu," směje se čtenář Deníku Pavel Jirsák.

Pravdou je, že vysvětlování mechanismu výkazů spotřeby nafty, podle nichž pak farmáři mají nárok na vrácení části daně, od agrárníků příliš přesvědčivé nebylo. A to, že proplácení spotřební daně z nafty je nejen administrativně náročné, ale především skýtá prostor pro obrovské podvody a daňové úniky, potvrzují i státní úředníci. Bylo by ostatně zvláštní, kdyby tomu v českých zemích bylo jinak…

Nebylo by lepší vratky na spotřební daň z údajně spotřebované nafty zrušit a místo nich zavést přímé dotace odvislé od plochy obdělávaných polí? Systém stejný, jaký funguje například v Polsku, přitom navrhují to samotní zemědělci.

„Farmáři tam dostávají neúčelové dotace na hektar obdělávané půdy. Žádné vratky na daň jako u nás, na jejichž administraci a kontrolu jsou navíc zapotřebí desítky úředníků," podotkla šéfka chrudimské agrární komory Vanda Rektorisová.

Tento systém by byl možná mnohem čistší, transparentnější  a dal by se i snáze kontrolovat; a to pouhým zrakem šestiletého školáka. Buď zemědělec pole, na které dostal dotaci, skutečně osel, nebo nechal zarůst ladem, a pak by se zpovídal, kam se ona dotace poděla.