Fanoušci, kteří zatím nestihli koupit vstupenky, budou mít příležitost i přímo před utkáním.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o odložené utkání, tak se nám nějaké vstupenky vracely, jelikož ne každému návštěvníkovi vyhovoval náhradní termín. Proto bude možné koupit vstupenky na pokladnách přímo před zápasem. Pokladny budou otevřeny od 15 hodin," nechal se slyšet PR manažer FK Pardubice Radek Klier.

Mají zkušenosti

Derby se vyznačuje také intenzivnější spolupráci s policisty. Souboje východočeských rivalů bývají v hledišti vypjaté, ale pořadatelé už mají s podobným typem zápasů zkušenosti.

„Víme, že derby je trochu jiný zápas. Ale jsme na něj připraveni, nedávno jsme třeba Pod Vinicí přivítali pražskou Spartu, což je podobné," podotkl Radek Klier.

Pro zvýšení bezpečnosti se lístky prodávají jen na jméno proti občanskému průkazu, pro příznivce FC Hradec Králové bude jako vždy vyhrazen samostatný sektor a vstupenky do něj bude distribuovat hradecký fotbalový klub.

Z důvodu vyšší míry rizika při vzájemném zápase Pardubic s Hradcem bude samozřejmě posílena pořadatelská služba na stadionu i přítomnost policistů v jeho okolí a přímo u hrací plochy.

A co je potřeba dodržet, aby se člověk nedostal do problémů? „Důrazně upozorňujeme na absolutní zákaz používání pyrotechniky jak na fotbalovém stadionu, tak podle vyhlášky i v centru města. Jedno z upozornění směrem k fanouškům je takové, že policie nebude vpouštět do sektoru domácích příznivců osoby, které by měly viditelně barvy nebo symboly hradeckého týmu a bude je odkazovat do vyhrazených částí pro hosty. Je to poměrně logické opatření k tomu, aby se zabránilo případným konfliktům," doplnil Radek Klier.

Krajská pořádková jednotka Policie Pardubického kraje si také v minulém týdnu pardubický stadion Pod Vinicí vypůjčila k nácviku některých situací, které by v případě výtržností mohly nastat. Ne vždy se totiž fanoušci na obou stranách chovají slušně.

„Součástí přípravy byla jak prohlídka jednotlivých sektorů stadionu, tak praktický výcvik zvládání konfliktních situací. Kromě těžkooděnců si taktiku zákroku vyzkoušeli také policejní psovodi," uvedl velitel pardubické krajské pořádkové jednotky Zdeněk Klubrt.

Stadion nestačil

Rivalita mezi oběma východočeskými kluby byla vždy veliká.

„Lidé měli tyhle zápasy vždycky rádi. Byly tam ale i projevy obrovského fanouškovství. Třeba v 60. letech, kdy se hrálo o postup do první ligy, chodili lidé z Pardubic na derby do Hradce pěšky. Nešlo o deset lidí, ale o stovky. V roce 1967 si fanoušci vynutili, že se zápas nehrál na Letním stadionu, kam se vešlo kolem 10 tisíc lidí, ale muselo se hrát na Dukle, kam jich přišlo 20 tisíc," řekl v rozhovoru pro Deník Radek Klier.

V srpnu vybojovali remízu, odvetu zmařil nezpůsobilý terén

Pardubice/Hradec Králové - Zatím poslední fotbalové derby bylo na programu druhé nejvyšší soutěže v polovině srpna. Pardubičtí fotbalisté v něm dokázali na hřišti favorizovaného Hradce Králové uhrát remízu 1:1, když jediný a vyrovnávací gól hostujících Pardubic dával obránce Filip Kopřiva.

Derby letošní sezony3. kolo Fotbalové národní ligy 2015/2016 (16. srpna 2015)

FC Hradec Králové – FK Pardubice 1:1 (1:0)
Branky: 15. Vaněček – 73. Kopřiva. Rozhodčí: Machálek. Diváci: 3792.

Kopřiva bohužel kvůli zranění na jaře Pardubicím chybí. „Je to hráč základní sestavy, který patří do osy týmu, a bohužel kvůli přetrženému přednímu zkříženému vazu v koleně nám bude chybět docela na dlouho," uvedl trenér pardubických fotbalistů Jiří Krejčí.

Odveta se měla hrát v sobotu 5. března na pardubickém stadionu Pod Vinicí. Jenže počasí bylo proti a šlágr Fotbalové národní ligy se nemohl uskutečnit. Velké kaluže by nedovolily regulérní průběh zápasu.

Kapitán pardubického týmu Jan Jeřábek se celý týden v roli správce snažil dát hřiště do pořádku, ale stav fotbalového trávníku byl i nad jeho síly.

Pardubice tak kvůli odloženému zápasu začaly jarní část soutěže až 19. března proti Táborsku.

Anketa Deníku: Jak dopadne úterní fotbalové derby?

Jindřich Vedlich, radní Hradce Králové:
Přál bych si, aby už brzy nastala doba, kdy se oba týmy budou utkávat na nových stadiónech v Hradci i Pardubicích a v nejvyšší soutěži budou bojovat o titul. Na utkání bohužel tentokrát z důvodu pracovního vytížení jet do Pardubic nemohu.

René Živný, radní Pardubického kraje:
Samozřejmě, že v dnešním fotbalovém derby Pardubice zvítězí! Mají teď jednoznačně lepší formu než fotbalisté Hradce Králové. Ten je sice 
v tabulce na druhém místě a Pardubice na sedmém, ale na domácím hřišti podle mého názoru vyhrajeme. Já se určitě půjdu podívat, chystáme se tam spolu s mým tatínkem.

Vladimír Petráň, pracovník mobilního operátora:
Pro mě je jasná výhra na hřišti i v hledišti - 0:3 pro „votroky" a další povedený večírek pro fanoušky pod Bílou věží. Samozřejmě do Pardubic jedu, ještě jsem na derby za posledních patnáct let nechyběl a to mluvím  také o hokejových zápasech.

Josef Pejchal, herec:
Derby je vždycky napínavé, má jiné kouzlo než ostatní zápasy a právě kvůli tomu často neplatí, že musí vyhrát favorit. Budu fandit a přát si, aby Pardubice vybojovaly co nejlepší výsledek nebo alespoň remízu. Reálně to však vidím dost otevřeně a bohužel si myslím, že ten šťastnější  nakonec bude Hradec Králové.