A neoblíbený ministr financí jim obratem vzkázal, že  za účelové zneužití zákona jim stát vyměří tučnou pokutu.

„Ti nahoře si užívají tisícových odměn a spousty prebend a chtějí nás pokutovat za to, že jsme si chtěli přilepšit pár stovkami navíc? To je nehorázné," zlobí se důchodkyně Jana V. z jednoho města ve východních Čechách, která si nepřála být jmenována.

V účetnictví a důchodovém pojištění se přitom nevyzná a na díru v zákoně by sama nepřišla. Fígl jí poradili v mzdové účtárně nemocnice, ve které pracuje. „Řekli mi to na Silvestra ráno, ještě ten den jsem si všechno oběhala. Nenapadlo by mě, že v tom může být nějaká 'levá', že by mě kvůli tomu chtěl stát popotahovat."

Takových, jako je ona, se v celém Česku našlo 30 tisíc. Zhruba devět tisíc žádostí už Česká správa sociálního zabezpečení do konce ledna kladně vyřídila,  přes osm stovek jich úředníci naopak zamítli.

A poté, co ministr Kalousek důchodcům pohrozil tučnou pokutou za zneužití zákona, dalších sedm stovek lidí naopak raději žádost o přerušení důchodu promptně stáhlo.

„Pokud se někteří chtěli důchodu vzdát účelově jen na 1. ledna či na týden kvůli slevě, budou to muset doplatit i s penále," pohrozil Miroslav Kalousek.

Předpisy umožňují těm, kteří vykonávají živnost, vzdát se důchodu, zde je však podle úředníků změna čistě účelová.

Důchodce navíc nesmí zapomenout poměrnou část důchodu, které se vzdal, v daňovém přiznání příští rok vrátit.  Při průměrné výši starobního důchodu 10 778 Kč  to vychází na 347 korun za den.

Asi nejlepší možností pro ty, kteří se lekli možného postihu za účelové přerušení důchodu, je podle některých daňových expertů neuplatňovat v daňovém přiznání, které budou vyplňovat v roce 2014, slevu na poplatníka.

Přerušení důchodu

- O přerušení důchodu požádalo v celém Česku 30 tisíc lidí;
- 91 % z nich žádá pozastavit důchod na jeden den, tedy o zastavení výplaty důchodu od 1. 1. 2013 a o její obnovení od 2. 1.;
- 4 % žádostí se týkají přerušení výplaty na dva dny;
- 5 % žádostí je na delší dobu.