Od 1. listopadu vešla v platnost novela veterinárního zákona, která mění pravidla pro domácí zabijačky. Zatímco doposud jste museli prasečí dobroty konzumovat jen mezi rodinnými příslušníky (jinak jste riskovali finanční postih), novela opět povoluje dát výslužku sousedům či kamarádům. V jejím přesném znění se ovšem hovoří o osobách blízkých, ale termín není zákonem specifikován, a tak využití může být v praxi velmi široké. „Novela se týká domácí porážky prasat, ovcí nebo koz,“ upřesňuje doktor Jiří Vrubel z krajské veterinární správy, který se rovněž pozastavuje nad termínem osoby blízké. Je tedy na nás, komu výslužku věnujeme. Novelu veterinárního zákona schválila vláda i senát.

„Narovnali jsme tak stav, který v praxi existuje. Blízké osoby si obvykle odnášejí ze zabíjačky výslužku. Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval,“ uvedl ministr zemědělství Martin Jurečka.

Maso z domácí porážky není ale i nadále možné prodávat a stále platí, že nemůžete udělat z domácí porážky veřejnou událost, kde se sejde celá ves.

TRADICE MIZÍ

Zabijaček na vesnicích ubývá, lidé si většinou koupí vepřové půlky, které si doma bourají.

„Dřív jsem měl v kalendáři zaškrtnutou skoro každou sobotu od listopadu do března, dnes chodím na zabíjačky výjimečně,“ přiznává řeznický mistr Petr Buben.

Je to rarita, dnes se ani nevyplatí doma krmit prase. Lidi se na nás obracejí a my jim doporučujeme, aby si prase koupili od chovatelů a zabijačku si připravili doma,“ doporučuje Vladimír Jodas z jičínské firmy Maso Jičín. Sobotní zabijačkové hody v jičínském masokombinátu navštívila tisícovka vyznavačů dobrého jídla. Nejvíce jim prý šmakoval zabijačkový guláš. I když pochoutky už byly vyrobené, přesto mohli zájemci přihlížet, jak se ručně vyráběli a plnili jitrnice a připravovala oblíbená tlačenka.

ZABIJAČKA NA ZAKÁZKU

Byznys kvete v každém odvětví, a to i v případě zabijaček. Pokud tedy nemáte babičku na venkově, hospodářskou usedlost, nebo dokonce chlívek s vykrmeným čuníkem můžete zažít na vlastní kůži atmosféru pravé, nefalšované, tradiční, domácí zabijačky v prostředí stylového westernového městečka. Kromě společenské zábavy vám zde nabídnou aktivní účast při všech řeznických činnostech, které vedou k produkci jelítek, klobás, jitrnic, škvarků, tlačenky a dalších zabijačkových pochutin. Zábavnými aktivitami pak pro vás může být strouhání křenu, krájení cibule, sádla, jitrnic, tlačenky, škvarků.