Tradiční akce, kterou od roku 2015 pořádá Nadační fond KlaPeto, láká stále více - čtvrtého výstupu na Sněžku se poslední květnovou sobotu zúčastnilo na dva tisíce zdravých i handicapovaných lidí. Dvě děti na vozíčku dopravili jejich tatínkové s pomocí dobrovolníků až na vrchol. Péťa Januš s nadkolenní amputací, pro kterého se konala akce před dvěma roky, vyšel na Sněžku dokonce o hodinu rychleji než loni.

„Letošek byl rekordní - jak v počtu účastníků výšlapu, tak ve vybrané částce. Především díky drobným dárcům se podařilo vybrat neuvěřitelných 845 tisíc korun," řekla spoluzakladatelka fondu Kateřina Klasnová.

„Jsem hrdý na to, že se za čtyři roky podařilo vybrat celkem 2 280 000 korun pro handicapované děti," doplnil Petrouš. Dodal, že lidé v KlaPeto pracují bez nároku na honorář, takže všechny peníze dostanou postižené děti.

Lilienka Klimková, která byla letošní tváří projektu,  dostala od fondu šek v hodnotě 100 000 korun na rehabilitace a kompenzační pomůcky, pračku a poukaz na nákup potřebných věcí v hodnotě pět tisíc korun. Ostatní peníze věnuje KlaPeto dalším handicapovaným dětem v září na benefici. Přímo na místě dostali dva chlapci po amputaci nohy kvůli rakovině zájezd do Itálie pro celou rodinu.

Jaromír Fridrich