Tento „advokát chudých" zemřel 24. dubna 1988 v pouhých 35 letech za nevyjasněných okolností ve věznici v Hradci Králové. Po listopadu 1989 byl Wonka jako symbol odporu proti policejnímu a justičnímu násilí rehabilitován. Byla to přitom naprosto zbytečná smrt. Wonka se totiž před svým posledním zatčením chystal legálně vycestovat do západního Německa.

Vrchlabský rodák Wonka pocházel ze smíšeného manželství, měl německého otce a českou matku. Po vyučení automechanikem se v 70. letech třikrát neúspěšně pokoušel o přijetí na právnickou fakultu, vždy byl ale kvůli nevyhovujícímu posudku ze zaměstnání odmítnut. Studoval proto práva laicky, byl pak pomocníkem občanů proti státu.

Za katrem seděl hned několikrát, poprvé v roce 1982. Ze vzdoru dokonce zkoušel kandidovat do tehdejšího parlamentu, ale jeho registrace byla odmítnuta a po volbách byl znovu zatčen. Nepodvolil se ale ani ve vězení, což ho stálo zdraví a  nakonec i život.

Polistopadová komise vyšetřující smrt Wonky stanovila odpovědnost konkrétních osob za jeho smrt. Prokuratura však případ odložila.  Na počest Wonky byl pojmenován most v Pardubicích a ulice v Hradci Králové a dalších městech. Hradec Králové, kde zemřel, mu v roce 2011 udělil čestné občanství.

Pavel Wonka dostal vyznamenání 25 let po smrti

Pavel WonkaBývalý vrchlabský disident Pavel Wonka (na snímku), který rok před listopadovou revolucí zemřel v komunistickém žaláři, byl v pondělí prezidentem Zemanem vyznamenán in memoriam medailí za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Pavel Wonka (23. ledna 1953 až 26. dubna 1988) byl známý  obhájce lidských práv, disident a antikomunista. Je posledním politickým vězněm, který zemřel ve vězení v důsledku nelidského zacházení a zanedbání lékařské péče. Zpráva o jeho úmrtí vyvolala pobouření i ve světě, za Wonkovu smrt však nebyl nikdo potrestán. Po roce 1989 byl plně rehabilitován a zbaven všech obvinění.

Sdružení bývalých politických vězňů udělení medaile kvituje. Jeho  předseda Ladislav Bergmann si však posteskl, že vyznamenání se Wonka dočkal až od prezidenta, který zrovna neztělesňuje hodnoty antikomunistického odboje a jenž v pondělí ocenil i řadu kontroverzních nebo jemu spřátelených lidí: třeba socialistického agronoma Františka Čubu či Zemanova ministra průmyslu a zakladatele SPOZ Miroslava Grégra.

„Wonka si ocenění zasloužil. S tím, jak, kde a od koho ho získal, s tím se bohužel nedá nic dělat," pokrčil rameny Ladislav Bergmann.

Paradoxně možná právě Zeman bezděčně pomohl tomu, aby byl Wonka konečně, po 25 letech od své smrti, oceněn. Žádné své kandidáty na medaile totiž letos poprvé nenavrhla Konfederace politických vězňů, a to kvůli Zemanově postoji ke komunismu. Kdyby ano, na Wonku, kterého na rozdíl od Konfederace prosazovalo konkurenční Sdružení bývalých politických vězňů, by se tak opět nemuselo dostat.

Kvůli sporům s prezidentem na Pražský hrad ostatně nepřišla nejen většina rektorů veřejných vysokých škol, hudebník Vladimír Mišík nebo  šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ale také orlickoústecký senátor za KDU-ČSL Petr Šilar.

„Důvodem mé neúčasti je Váš selektivní výběr hostů na tuto slavnost. Především je to skutečnost, že jste nepozval některé rektory, ale také mé kolegy Petra Pitharta nebo Stanislava Juránka. Je podivné, jak Váš osobní přístup k oslavě státního svátku dokáže urazit slušné lidi," napsal Šilar Zemanovi.