Cesta autem do pneuservisu k sousedovi se v Bílé Třemešné v současných dnech může změnit v horor. Páteřní silnice přes obec je totiž uzavřená a osobní i nákladní automobily, stejně jako autobusy musí využívat dlouhou objížďku. Místo zhruba 450 metrového úseku teď lidé najedou 25 kilometrů po obcích v okolí.

Opravy krajské komunikace od začátku týdne komplikují život lidem na Královédvorsku. Silnice, která vede do Dvora Králové, je kvůli rekonstrukci a přeložce kanalizace zcela uzavřená. A zůstane v tomto stavu až do konce srpna.

„Je to velká komplikace především pro lidi z Dolní a Horní Brusnice, kteří dojíždí za prací do Dvora Králové. U nás jsou na tom nejhůř asi podnikatelé, kteří mají svoji provozovnu ve zcela uzavřeném úseku. Je tu restaurace, pneuservis i další, kteří nyní přijdou o klienty,“ říká starosta Bílé Třemešné Štěpán Čeněk. „V úseku u vlakového nádraží silničáři opravují i domovní vjezdy. Za rekonstrukci jsme ale rádi, nová cesta bude stát za to,“ věří třemešenský starosta Čeněk.

Přes Bílou Třemešnou řidiči neprojedou. Silničáři řádí

S koncem srpna a nástupem dětí do škol však dopravní uzávěrky v Bílé Třemešné neskončí. Následovat totiž bude další úsek, kde řidiči kompletní uzávěru musí přetrpět až do poloviny října.

„Komplikace pro dopravu v obci jsou to veliké. Jsem alespoň rád, že se díky tomu opravila silnice na Třebihošť, po které jsme volali dvanáct let. Alespoň objízdná trasa je tak vyspravená,“ upozorňuje Štěpán Čeněk, starosta Bílé Třemešné. „Na novou silnici se samozřejmě těšíme. Je pro nás ale důležité, aby i naši občané a podnikatelé měli co nejmenší újmy,“ dodal Čeněk.

Královéhradecký kraj za rekonstrukci komunikace ve Dvoře Králové zaplatí více než 41 milionů korun. Součástí přestavby silnice je kompletní výměna asfaltového povrchu i podkladových vrstev.

Silničáři obklopují Dvorsko pravidelně

Královéhradecký kraj na Královédvorsko i v letošním roce posílá značné množství finančních prostředků. Současně se silnicí v Bílé Třemešné rekonstruuje třeba křižovatku a silnici ve Dvoře Králové.

U léčebny zrakových vad vzniká malý kruhový objezd. Ten má zaručit vyšší bezpečnost chodců a zároveň zpřehlednit křižovatku pro řidiče. Tady kraj investuje více než 65 milionů korun.

V předchozích letech Královéhradecký kraj investoval také do jiných silnic přímo ve Dvoře Králové. Předloni dovršil nákladnou a zdlouhavou rekonstrukci Benešova nábřeží a Štefánikovy ulice u zoologické zahrady. Vloni pomáhal městu spolufinancovat opravu Palachova mostu.

Špindlmanova mise
Špindlmanova mise: naučná stezka s plněním úkolů