Rohový dům u královédvorské křižovatky ve Vrchlického ulici v současné době už demoliční firma boří. Ustupuje rekonstrukci nepřehledného dopravního uzlu, která bude následovat.

Město současně řeší také využití volného prostoru, jenž po demolici domu vznikne. Jedním z atraktivních návrhů je vybudování horolezecké stěny pro širokou veřejnost.

Co je parter
Výraz používaný pro označení přízemní části architektury nebo zahrady. Označuje se tak v sadovnické tvorbě část zahrady nebo parku v úrovni zahradního průčelí zámku či paláce.
(zdroj: wikipedia.org)

„Chceme využít volnost části parteru, který se nabídne po zboření objektu. Mohlo by zde vzniknout místo k setkávání, hudebním produkcím a podobně. Je škoda nechat tuto plochu volnou," myslí si místostarosta Dvora Králové Jan Helbich. „Musíme ale zároveň počítat s dalšími investicemi. Realizovat budeme muset dělicí plotové stěny a stávající budovy musíme zateplit," dodává Helbich.

Radnice v rozpočtu na letošní rok vyčlenila položku, která zajistí přípravu projektové dokumentace na vznik horolezeckého centra. Hospodářský objekt postupně mizí, během příštích týdnů má být jeho odstranění dokončené. „Chceme vyřešit celý prostor, který vznikne. Na financování budeme hledat vhodný dotační titul," říká Jan Helbich.

Úprava vozovky i demolice domu navazují na rekonstrukci mostu přes Hartský potok v sousední Nedbalově ulici, která proběhla v minulých letech. Město nyní chce vyřešit především situaci s křižovatkou. Cílem je zpřehlednění místa a komunikace, která je jednou z příjezdových cest ke královédvorské nemocnici. Kromě úpravy křižovatky se plánuje také prodloužení navazujícího chodníku za mostem v Nedbalově ulici. Výstavba horolezeckého centra je jednou z variant, které by do města mohla přinést nové sportovní možnosti.

Ve Dvoře Králové v současné době už jedna horolezecká stěna funguje. Je součástí tělocvičny Základní školy Strž.