Mezi Chrudimí a Pardubicemi jsou autobusy nahrazeny všechny vlaky. Mezi Pardubicemi a Hradcem se totéž týká necelé poloviny spojů, na ostatních cestující musí v Rosicích podstupovat přesedání z autobusu na vlak.

Výluka nijak nesouvisí s chystaným zdvoukolejněním trati z Pardubic do Hradce nebo plánovanou modernizací trati do Chrudimi. Veškeré práce, kvůli kterým je omezena doprava na třicetikilometrové trati, se skutečně týkají pouze několikasetmetrového úseku.

„Jde se o rekonstrukci v železniční stanici  Pardubice – Rosice nad Labem, ve které se provádí výměna výhybek, doplňuje se jejich elektrický ohřev, upravuje se zabezpečovací  zařízení a opravuje také železniční svršek až k mostu přes Labe. Na mostě dojde pouze k úpravě upevnění nových kolejnic zasahujících na most a úpravě krycích bezpečnostních plechů," řekl Jakub Ptačinský ze Správy železniční dopravní cesty.

Dráhy slibují cestujícím, že zpoždění kvůli náhradní autobusové dopravě by neměla přesáhnout 15 minut. Včerejšek dal odhadům za pravdu, zpoždění většiny spojů bylo jen několikaminutové.

Výlukový jízdní řád je však pro mnoho cestujících nepřehledný. Autobusové náhradní spoje jak z Pardubic na Chrudim, tak na Hradec (a stejně tak v opačném směru) jsou rozděleny na zastávkové, které zajíždějí na všechny zastávky, zrychlené se zastávkou jen v Rosicích a na přímé, jež  jedou přímo do Hradce, resp. Chrudimi.

Spoje mezi Pardubicemi a Hradcem jsou však většinou kombinované, kdy je v Rosicích třeba přesednout z autobusu na vlak. Většina osobních (zastávkových) vlaků mezi Rosicemi a Hradcem totiž byla zachována. Pouze rychlíková přeprava mezi oběma krajskými městy byla většinou nahrazena autobusy.

Výluka potrvá až do středy 12. listopadu večer.

Výlukový jízdní řád do 12. listopadu
Hradec Králové – Pardubice a opačný směr:
• Zastávkové (osobní) vlaky jsou nahrazeny autobusy většinou jen v úseku Pardubice hl. n. – Rosice n. L. Ve zbylé části trasy se jezdí vlaky.
• Rychlíky jsou naopak autobusy většinou nahrazeny v celém úseku. V Rosicích se z vlaku na autobus (resp. opačně) přesedá jen u některých spojů

Pardubice – Chrudim a opačný směr:
• Autobusy jsou v tomto úseku nahrazeny všechny vlaky, osobní i spěšné