"Začátkem června v Jaroměři byl osmadvacetiletý muž těsně po bouřce objeven svědky na zahradě v bezvědomí. Přivolaní záchranáři spolu s lékařem jej po příjezdu nalezli s popáleninami na předloktí. Muž byl už při vědomí, nicméně dezorientovaný a na událost se nepamatoval," uvedl Novák. Pro jistotu byl převezen na vyšetření do náchodské nemocnice.

Mladší z mužů dopadl hůře. Blesk ho zasáhl začátkem července na Královéhradecku. "Přestože v místě nebyla zaznamenána výrazná bouřka, podle svědků zazněla ohlušující rána, doprovázená zábleskem, po které byl mladý muž nalezen na zahradě s příznaky zástavy krevního oběhu. Naštěstí se na místo ihned dostavili svědkové, kteří za pomoci rad operátorů tísňové linky kvalitně prováděli nepřímou srdeční masáž až do příjezdu posádek záchranné služby," uvedl Novák.

Hasiči z Královéhradecka cvičili na Slovensku.
Hasiči z Královéhradecka cvičili na Slovensku

Záchranáři navázali na laickou resuscitaci také několika defibrilačními výboji a podáním léků. Nakonec se jim podařilo obnovit srdeční aktivitu zraněného a převezli ho do hradecké nemocnice. "Stav mladého muže se díky resuscitaci zlepšil natolik, že zanedlouho mohl být propuštěn z jednotky intenzivní péče. Je pravděpodobné, že celou událost přežije bez významných následků," uvedl Novák.

Záchranáři v Královéhradeckém kraji se s úrazy způsobenými bleskem nesetkávají často, a pokud ano, tak většinou končí vážnými stavy či úmrtím. Například v roce 2010 zasahovala posádka královéhradecké letecké záchranné služby u Hostinného na Trutnovsku, kde blesk zasáhl dvojici chlapců najednou. "Vzhledem k obtížné dostupnosti a nutnosti rychlého transportu na specializované pracoviště do Prahy musel být na místo povolán také vrtulník ze základny v Liberci. Také v tomto případě nakonec oba chlapci naštěstí přežili celou událost pouze s drobnými následky," dodal Novák.

Komplexní cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové získalo poprvé v historii ocenění ESO Angels Awards za kvalitu péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou.
Fakultní nemocnice obdržela ocenění