Odstartovat by ho mělo souhlasné deklaratorní stanovisko k projektu od ministra vnitra Jana Kubiceho v součinnosti s novým generálním ředitelem HZS ČR Drahoslavem Rybou, který v nové funkci Hradec Králové za tímto účelem navštívil.

Hasiči výcvikový prostor potřebují

Přípravy původního projektu už trvají ze strany města i HZS ČR několik let, avšak během tohoto období došlo k několika personálním změnám na ministerstvu vnitra i v HZS ČR. Hasičský záchranný sbor však nutně pro výcvik profesionálních i dobrovolných hasičů polygon potřebuje, neboť v Česku takový výcvikový prostor stále chybí.

„Pokud budeme realizovat takový projekt, bude to zde v Hradci Králové,“ ubezpečil všechny přítomné generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba. Jak město, tak kraj hodlají spustit první přípravné práce společně tak, aby nedošlo k dalším zdržením v budoucnu a aby se tímto krokem vyjádřil zájem samospráv na výstavbě polygonu v Hradci Králové.

„Jakmile obdržíme z ministerstva vnitra jasný signál ochoty k existenci polygonu v Hradci Králové, byť se zpožděním a odlišnostmi oproti původnímu záměru, začneme pracovat na dokumentu EIA, což je doklad nutný pro územní rozhodnutí,“ upřesňuje postup primátor města Zdeněk Fink. Posouzení vlivů na životní prostředí by mělo být zpracováno po vzájemné shodě přítomných už v nejbližší budoucnosti. „Stanovisko ministra jako garanta projektu už jen fakticky tento konkrétní krok rozběhne a v budoucnu nás už tyto technikálie nijak brzdit nebudou,“ dodal Fink.

Hradec Králové 
má dobrou šanci

Město i kraj věří, že tento postup přiměje vedení ministerstva vnitra k přiblížení začátku výstavby a posílí tak myšlenku projekt uskutečnit právě v Hradci Králové.

Zástupci generálního ředitelství HZS ČR počítají s tím, že by se samotná výstavba mohla odvíjet od dalšího dotačního období, které začne v roce 2014. V intencích setkání bude i nadále úzce pracovat skupina složená ze zástupců města, kraje a složek IZS, které by měly nalézt ve výcvikovém centru také své uplatnění. Lokalitu, kde má polygon vzniknout, si s primátorem města i hejtmanem Drahoslav Ryba osobně prohlédl.   (mr)