V areálu letního tábora v Budislavi na Svitavsku, kde se uskutečnil pardubický krajský přebor, se v kategorii  hlídkových psů a psů „obranářů" nejvíce dařilo nprap. Petru Zikovi se psem Abelem ze Svitav. Tato dvojice tak obhájila loňské i předloňské prvenství a v počtu získaných bodů se opět stala absolutním vítězem.

Ve výcvikovém areálu v Kounově v Orlických horách, kde se uskutečnil hradecký krajský přebor, pak obhájil  loňské vítězství pprap. Michal Šindelář z Trutnova se svým psem jménem Polux. Prvenství si odnesli také v kategorii „Nejlepší poslušnost" a „Nejlepší obrana".

Jak se vůbec oběma psovodům podařil tak husarský kousek, aby obhájili loňské tituly?

„Společně trénujeme jak jen to je možné. Výcvik přitom stejně jako každý kolega provádím formou hry. Psi jsou hravá zvířata, která veškerou činnost považují za hru, nikoliv za povinnost," řekl Petr Zika. Svého Abela dostal jako tříletého před třemi lety.

Vítězství v soutěži ho sice těší, ale mnohem víc si podle svých slov váží toho, když společně někomu se svým psem zachrání život.

„To už se ostatně několikrát podařilo. Takové okamžiky jsou mnohem cennější než výhra v soutěži," dodal policejní psovod Zika.

Udělovala se ale i další ocenění. V pardubickém krajském přeboru se  nejlepším stopařem stal policejní pes Breno, s nímž neodlučitelnou dvojici tvoří podpraporčík Lukáš Boháč z Ústí nad Orlicí. V hradeckém přeboru pak bodoval například pprap. Pavel Broulík z Rychnova nad Kněžnou se svou fenkou jménem Qvida, vyhráli kategorii „Nejlepší obrana".

Ve kterých disciplínách se soutěžilo

Disciplína poslušnosti (přivolání, ovladatelnost, skok přes překážku atd.)
Disciplína obranných prací (kontrola osoby, zákrok v místnosti, zadržení s protiútokem, osobní obrana psovoda atd.)
Disciplína pachových prací (průzkum terénu za účelem nalezení předmětů, dostihová stopa s vyhledáním nášlapu atd.)

zpravodajové Deníku