„Ani je nespočítám, to po mně nechtějte,“ usmívá se mile paní Jana, která provází příchozí zahradou, o kterou pečuje společně s manželem Pavlem. Oba milovníci květin propadli především kouzlu fuchsií. Pěstují šest set kultivarů, roubený dům ale dále zdobí a obemyká nespočet muškátů, pokojových květin, trvalek, bylinek i exotických rostlin. Najdete zde zapomenuté kytičky jako papyrus, zelenec, voděnku, špargl, snědek, lipku i pokojový javor.

„Sehnala jsem si nové druhy muškátů, kopretin, hortenzii, egyptskou poschoďovou cibuli, která je zelená i pod sněhem,“ jmenuje nadšená zahradnice alespoň část svého zeleného pokladu.

Měsíc ji trvá, než všechny kytičky přestěhuje ze skleníku ven. Každou přesadí, ošetří, přihnojí, popovídá si s ní. Nespočet hodin pak stráví denně i jejich zaléváním.

Víkend otevřených zahrad je u Suchardů také ve znamení růží, i když letos drobnokvěté nestačily rozvít, svoji krásou omračují botanické. Zahrada hýří barvami i vůněmi.

Paní Jana je přes všechnu náročnou práci stále plná elánu a plánů. Chystá nový záhon bohyšek (Hosta), které pěstovaly už naše babičky, okrasných trvalek, rozmnoží srdíčka, kopretiny, hortenzie. „Nahoře máme paulovnii, která nám vymrzla, ale manžel nyní zjistil, že obráží. Je nádherná, skvostně kvete, tak ji musíme zachránit,“ popisuje další ze svých zázraků.

Sbor dobrovolných hasičů ze Zboží slavil na louce pod Kumburkem 115. narozeniny. Vydařené setkání bylo spojeno se sjezdem rodáků.
Veselí pod Kumburkem, hasiči a rodáci slavili

Obdivujeme společně s dalšími návštěvníky růže, okrasné keře i fíkovník s malými plody.

Z České Lípy přijel o víkendu k Suchardům dokonce plný autobus „kytičkářů“. Příchozí se zajímali také o roubenku, kterou majitelé opravili přírodní cestou vlastními silami.

„Jsou lidé, kteří obdivují nejen křehké květy, ale i nevšední sortiment. Nad ním vždycky žasnou. Byl u nás znalec z Lednice, který tu seděl hodiny a našel muškát, který nikdy neviděl,“ vzpomíná mezi rozkvetlými fuchsiemi neúnavná pěstitelka.

Vedle kytiček se u Suchardů daří i stádečku koz, ovečkám a pohladit si tu můžete také oslíka. Za vším ale stojí hodiny a hodiny nikdy nekončící práce.

Pokud jste nestihli využít Víkend otevřených zahrad, můžete k Suchardům zavítat od 13. do 20. července na výstavu fuchsií.

Propadák 2019
FOTO: Propadák nepropadl ani na pátý pokus