„Máme žádost na ministerstvu financí, pokud vše dobře dopadne, nemusel by tady být od ledna už jediný výherní automat. Vyjádření čekáme každým dnem. Příjmy, které jsme z nich měli do rozpočtu, pokládáme za špinavé peníze, hazard jen ožebračoval řadu zdejších rodin," řekl starosta Proseče Jan Macháček.

Proseč už dříve zakázala klasické výherní automaty, ale na videoloterijní terminály byla doposud krátká, protože ty povoluje ministerstvo financí. Však se také po zákazu klasických automatů v hospodách rozmnožily jak houby po dešti.

Po přelomovém dubnovém rozsudku Ústavního soudu, který dal obcím pravomoc si rozhodnout i o videoloterijních terminálech, nastávají gamblerům v řadě měst a obcí krušné časy. Nebo spíše provozovatelům automatů.

Tvrdě proti nim bojuje také radnice ve Vysokém Mýtě, zvolila však opatrnější postup kvůli strachu z mezinárodních arbitráží, protože provozovateli řady těchto automatů jsou zahraniční společnosti.

„Je omyl myslet si, že příjmy z hazardu potřebujeme. Vloni jsme z nich na poplatcích inkasovali necelý milion korun, ale prakticky stejnou částku nás stojí jeden městský strážník s příslušenstvím, který musí u problémových barů dohlížet na pořádek," uvedl starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek.

Zato zastupitelé Náchoda, který původně zastával vůči automatům naprosto nesmiřitelné stanovisko, nakonec zrušili jen dvě třetiny heren. Ve městě jich deset zůstane.

„Heren bude o něco méně, ale o to více peněz se protočí na jednotlivých automatech," vysvětloval nedávno náchodský zastupitel Jan Ježek. Téměř deset milionů korun do pokladny, které z automatů radnice dostává, bylo pro radnici silné lákadlo.

Vedení Dvora Králové nad Labem nechá o hazardu ve městě rozhodnout občany v referendu. To se uskuteční současně s nadcházejícími volbami. Úplným zákazem hazardu by město přišlo o dva miliony korun ročně.

A Chlumec nad Cidlinou  dokonce hazard omezovat nebude vůbec. Počet automatů chce jen ponechat na současné úrovni. „Podívejte se, jak dopadly v historii všechny možné prohibice: hazard bude fungovat tak jako tak, jen by se přemístil do šedé ekonomiky a my bychom jeho zákazem přišli o příjmy, které z něho máme a jež dáváme na bohulibé účely," řekl starosta Chlumce Miroslav Uchytil.

Město má z automatů 3,4 milionu korun. Uchytil podotkl, že zákazem terminálů by se hazard také přesunul do sousedních měst. „Svůj význam by měl pouze celoplošný zákaz hazardních her," dodal.

V Pardubicích hazard také  zatím nezakazují, ale od září je zakázaná veškerá jeho propagace. Z ulic a vývěsních šítů tak mizí všechny blikající neony jackpotů a reklam.

„Zlatou střední" cestou se vydal i Hradec Králové, který herny jen vytlačil z centra města a dalších míst.   (zprav)