Někdo má v obýváku rozměrný televizor, domácí kino, wifi věž a počítač. Dvanáctileté Amálce Plíškové se pokojem prohání pět králíků skokanů a mezi nimi malá čivava.

Jen co venku vystrčilo svoji hřejivou tvář sluníčko, stěhujeme se i s Nesinkou, Tauriel Smart banny, s Cleou, Lailou a Ginger na louku mezi žluté pampelišky. Amálka staví dráhu, aby nám nejšikovnější Nesinka ukázala, jak vypadá králičí hop. Disciplína, která se podobá parkuru koní.

Překážky hravě zvládá a za chvíli dostáváme na vodítko bílou Tauriel Smart, která v trávě nabírá téměř kosmickou rychlost a pomalu ji nestačíme sledovat.

Amálka je jedna z mála chovatelek na Jičínsku, která soutěží v králičím hopu. K neobvyklé disciplíně „přičichla" na speciálním táboře v Rychnově nad Kněžnou. Na závody nyní připravuje tři zakrslé ušáky.

Péče o ně ji pohlcuje. „Mě to ale moc baví," směje se. Vedle mazlení musí svůj králičí spolek každé ráno a večer nakrmit, vyměnit mu vodu, nasypat granule, bylinky, vyčistit záchůdek. Každý ze skokanů má svůj domeček a v něm i hračky. „Kupují se ve Zverimexu, já mám třeba míček s pamlsky, okusovací hračky, prolézačky," vysvětluje nám chovatelka. Do krmítek králíkům servíruje také seno, pak především granule a za odměnu pamlsky, například speciální polštářky s mrkvovou nebo borůvkovou příchutí. Pokud chcete doma králíčka mazlíčka, pořídíte ho od 350 do 800 korun.

Pořád nám neleze do hlavy, jak Amálka závodníky ovládá, jak je motivuje. „Začínám s jednou překážkou. Když ji zdolá, hned ho chválím, aby věděl, že je to správně. Když nechce překážku přeskočit, tak je dobré něčím ho navnadit. Hlavní je pořád chválit, chválit, chválit, aby věděli, že je to tak dobře," líčí se zaujetím mladá milovnice zvířat a už hnědé Nesince navléká popruhy, aby nám předvedla další disciplínu, a to skok do dálky. Nad výkonem okolo dvou metrů žasneme. Amálka už překonala stres, který ji při prvních závodech přivodil kolaps. „Bylo to komické, ale teď už se nebojím, je to fajn," přesvědčuje nás. „Nesmíte být hlavně ve stresu, králíček to cítí. Mlaskáte na něho, skoky doprovázíte slovem hop, hop a pak ho chválím, jaký je pašák," popisuje Amálka svoji drezuru, při které se někdy pořádně naběhá. Náročné tréninky absolvuje v Horních Počernicích. Závodní tým pak tvoří králík na postroji, který je veden člověkem. Při hezkém počasí trénuje doma na zahradě až 3 x týdně.

Disciplíny

Výška překážek je do 25 centimetrů při deseti překážkách, 50 cm při 14 a nejnáročnější je dráha do dvaceti překážek. Ve skoku do dálky je český rekord 295 centimetrů, Nesinka už skáče dvě stě. „Chtěla bych to dotáhnout na mistrovství České republiky,," vyslovuje Amálka své tajné přání.