Historie v těchto místech sahá nejspíše až do 16. století, kdy bylo město ve své severozápadní části opevněno hradbami, pětibokou baštou s dělostřeleckým patrem pro jedenáct děl a navazujícím valem, který v tomto místě pravděpodobně nahradil starší hradbu. Funkce tohoto opevnění byla značně prověřena mezi lety 1628 až 1648 vzbouřenými sedláky i Švédy, kteří odvezli z bašty devatenáct děl a symbolicky tak ukončili její obranné využití.

Bašta byla v průběhu druhé poloviny 17. století v horní části údajně upravena na letohrádek. Po přestavbě roku 1737 začala být na dalších téměř 230 let využívána jako špýchar. V této době byl již val přeměněn na park s dřevěným letohrádkem, který byl pro svůj špatný stav zbořen v roce 1841. Val je dodnes zakončen věží Zázvorkou, která sloužila jako městská šatlava k nápravě pachatelů lehčích zločinů a v jejímž sousedství se až do roku 1874 nacházela Krajská brána s padacími vraty.

Alej ponese nově jméno paní Pat Bartoňové-Dobenínové, manželky restituenta zámku Josefa Mariana, která se po přestěhování z USA do Nového Města nad Metují aktivně věnovala péči o zámeckou zahradu.

Ilustrační foto.
Léčebna v Jaroměři má další sociální lůžka