Brány zámků se první dubnovou sobotou otevírají všem prvním letošním návštěvníkům. Památky je opět lákají na řadu zajímavých novinek.

Zámek v Novém Městě nad Metují, který je právem nazýván perlou Kladského pomezí, chystá nejen tradiční oblíbené akce, kterými jsou například večerní prohlídky, nejrůznější výstavy, koncerty či rodinný minifestival U nás na zámku, ale zcela poprvé se zapojí do Hradozámecké noci.

„Akce se uskuteční v srpnu a budeme se ji snažit zaměřit tak, aby nalákala milovníky dobrého jídla a gastronomie. Při večerních prohlídkách se bude hovořit o zámecké kuchařce i o stolování na zámku," prozradila referentka kultury a marketingu Markéta Tomanová.

Právě při této příležitosti spatří návštěvníci v sídle rodiny Bartoň - Dobenín zcela poprvé jídelní výtah. „Právě v těchto dnech se upravuje bývalá přípravna jídla, kde se výtah nachází," dodala Tomanová.

Mezi další lákadla bude jistě patřit hlavní letní výstava s názvem Historické cukrárny aneb sladký život našich prarodičů.

Už v zimních měsících došlo na zámku k úpravám místnosti, ve které je k vidění velká sbírka keramiky od výtvarnice Heleny Johnové. „Novoměstský zámek se pyšní druhou největší sbírkou hned po Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze," zdůraznila Markéta Tomanová.

Zámek odemkl kníže

Letošní sezonu na náchodském zámku oficiálně „odemkl" 1. dubna sám kníže Ottavio Piccolomini, který při speciálních prohlídkách vítá návštěvníky zámku.

„Letošní novinkou jsou prohlídky zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie včetně sakristie a kruchty, které se budou konat každou první neděli v měsíci od dubna do října, vždy ve 13 hodin," informovala správkyně depozitáře Ilona Svobodová a dodala, že právě kvůli tomu byly na kruchtě instalovány restaurované původní vitráže z oken kaple, které byly dosud uložené v jednom z depozitářů. Vitráže s vyobrazením náboženské tematiky byly pro lepší viditelnost motivů z barevného skla podsvíceny.

Nejbohatší program připravuje zámek na letní prázdniny. Patří sem například večerní prohlídky, šermířská vystoupení, prohlídky půd, ale i specializované prohlídky pro dětské návštěvníky na prohlídkovém okruhu Na dvoře vévodském.

Pozitivních změn se dočkalo i zázemí pokladny. „Pro rychlejší a efektivnější odbavení návštěvníků došlo ke spojení dvou dosud oddělených pokladních boxů pro prodej vstupenek i upomínkových předmětů, vyměnilo se osvětlení a stávající stoly se židlemi nahradí pohodlnější a modernější sedací nábytek," popsala provozní zámku Lucie Prokopová.

Nové koberce i obrazy

Celá letošní sezona bude v okolí ratibořického zámku ve znamení kompletní obnovy mlýnského náhonu, který se čistí a dojde k výměně všech stavidel a mostků. Investice se mají vyšplhat k osmi milionům korun. Interiér samotného zámku vylepší nové koberce, které pokryjí všechny zámecké trasy, po nichž se procházejí návštěvníci. Přinesou lepší komfort a ochrání podlahy před případným poškozením.

„Na stěnách bude k vidění několik nových obrazů, kterými si zámek značně polepšil. Podařilo se nám získat výtvarná díla vyšší kvality a úrovně, než byly ty předešlé," prozradil kastelán zámku Ivan Češka.

Turistické známky

Také zámek v Adršpachu, který slouží současně jako muzeum a galerie, plánuje různé novinky. „Od 1. dubna do konce února příštího roku zveme na výstavu všech turistických vizitek, které kdy byly vydané," uvedla manažerka zámku Helena Müller a doplnila, že od 1. května bude mít v dalších dvou sálech výstavu broumovský podnik Veba.

Do konce září pak bude v prostorách zámku vystavovat polský fotograf Jaroslaw Jarema snímky aktů pořízených v Adršpašsko-teplických skalách, a to i z polské strany.

Zámek v Adršpachu má jeden sál s původní parketovou podlahou a zrenovovaný strop. V místnosti se nachází i část původního mobiliáře. Dva sály jsou věnované muzeu horolezectví.