Rychlostní silnice I/35, po které se celkem pohodlně dostanete od Jičína na Hradec Králové a zase zpátky, před lety přeťala vozovku spojující Hořice s nedalekými Libonicemi.

Netrvalo dlouho a v poli se objevila vyšlapaná zkratka, která končila před hlavní silnicí. Úsek nebezpečný pro chodce i pro účastníky silničního provozu si žádal definitivní řešení.

Realizace zahájena

Studie stavby je pečlivě připravená již dva roky a nyní se věci daly konečně do pohybu.

„Byla zahájena výroba prvků na konstrukci lávky. Kopat by se mohlo začít na jaře,“ komentuje aktuální stav investiční akce místostarosta Martin Pour.

Celkové náklady na pomyslnou bránu do Hořic jsou osm milionů osm set tisíc korun. Královéhradecký kraj přislíbil tomuto projektu finanční podporu ve výši čtyř milionů korun.

Radní čekají na další možnou dotaci z programu zvýšení bezpečnosti, kterou vypíše MAS Podchlumí. Z tohoto titulu by mohlo město pro realizaci stavby získat až pět milionů korun. Mezi dotačními podmínkami se však nachází termín dokončení stavby, který připadá na září letošního roku. „Pokusíme se to stihnout,“ říká Martin Pour.

Lávka pro pěší i cyklisty vyroste letos
Jak bezpečně překonat silnici I/35? Jedinou možnou variantou je vybudování lávky. Rychlostní komunikace totiž odděluje Hořice od obcí ležících západním směrem, a tak ji občas zdolávají i cyklisté a chodci. Bezbariérová stavba má zajistit jejich bezpečnost a navíc tento zajímavý prvek nenaruší panorama města.