Cesta do školy se tak může změnit v tragédii podobné té, která se stala v polovině srpna v Mostě, kde devítiletá školačka v centru města přebíhala rušnou silnici na červenou. Srazil ji autobus, dívka na místě zemřela.

Aby se takovéto tragédie neopakovaly, připravili policisté dopravně preventivní akci Zebra se za tebe nerozhlédne.

Děti budou 
pod kontrolou

Akce proběhne ve všech okresech Královéhradeckého a Pardubického kraje ve dnech od 3. do 7. září.

„Cílem projektu, který probíhá po celém území naší republiky vždy na jaře a na podzim za podpory Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Do akce se zapojí policisté z Preventivně informačního odboru pardubického i královéhradeckého krajského ředitelství. „K ruce" jim budou dopravní policisté z jednotlivých územních odborů, kteří chodcům připomenou, jak se správně chovat v silničním provozu.

„Na akci budou přítomni také zástupci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Besipu, kteří budou v blízkosti přechodů u škol preventivně působit společně s policisty a policistkami na děti i ostatní účastníky silničního provozu," dodala mluvčí.

A co Zebra konkrétně dětem radí?

1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: třikrát se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.
Zdroj: Policie