Když farář Josef Kordík nechal na vlastní náklady zhotovit do místního kostela sv. Jiljí skleněné mobilní vitráže, netušil, jaký souboj s úřednickým molochem ho čeká. Nakonec mu kuriózně pomohl pořad v televizi, který upozornil na problémy s prasklým stropem církevní stavby. Médii také proběhla zpráva o jeho marném úsilí umístit do kostela vitráže, které mu památkáři z Jičína nařídili odstranit. „Finanční situace farnosti by to neutáhla. Nyní sháním osm milionů na opravu železnického a radimského kostela," objasňuje Kordík, proč výzdobu kostela financuje ze svých prostředků.

Informaci o problémech v Železnici zachytila historička Marie Mžyková z Národního památkového ústavu v Praze. „Okamžitě se mi ozvala. Když posuzovatelé zjistili, jakou mám za sebou záštitu, hodili zpátečku," líčí Kordík nečekaný zvrat a jiskří mu přitom v očích. A přidává informaci, jak objevil u krajských úředníků falzifikát ve své žádosti o usazení vitráže. „Byl jsem vzteklý, na odboru v Jičíně byl už výtvarný návrh vitráže v pořádku," rozohňuje se Kordík, který podvrh vnímá jako trestný čin, soudit se ale nemíní. Dnes podle něj není doba, kdy by se dočkal spravedlnosti.

Další podporu získal Kordík od poslankyně Martiny Berdychové. „V té době jsem vydal knížku, kde se v jedné kapitole úsměvně zmiňuji o boji s památkáři, jmenuje se Památkářské elegie," popisuje Kordík rychlý spád celé kauzy. Kniha se dostala i s vysvětlením a uměleckým dobrozdáním k vitrážím až do rukou ministra kultury Daniela Hermana.

Dobrá zpráva od náměstka

„Na konci prosince mi volal náměstek ministra, že dostal příkaz do konce ledna pozitivně vyřešit můj spor s památkáři," pokračuje Kordík. Do Železnice následně dorazil ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský společně s Milošem Krčmářem z NPÚ v Liberci. Po dvouhodinovém jednání se shodli, že vitráže mohou v kostele zůstat.

Tlustá čára za minulostí

Josef Kordík následně obdržel od ředitele Balského vyrozumění. Ve zprávě se popisuje, za jakých podmínek mohou být vitráže v kostele umístěny. „Důležité je udělat oboustranně jasnou tlustou čáru za stávající situací. Našli jsme dobrý způsob, jak kladně vyřešit váš bohulibý záměr doplnit stále živý kostel sv. Jiljí v Železnici o současné výtvarné umění, reprezentující silné duchovní hodnoty křesťanského světa," uvádí Balský v dopise.

Dobré věci pomohla i média

„Kdyby se v televizi neobjevil pořad o prasklém stropu našeho kostela, tak by vitráže nebyly," domnívá se neodbytný církevní bojovník, který se prý začne radovat až tehdy, až budou mobilní výplně zdobit kostel. Zatím je před jedním z oken od loňského roku umístěna vitráž sv. Františka s Assisi od Andrei Komárkové, druhým autorem vitráže sv. Jana Nepomuckého je Ivan Komárek. Farář Kordík chce na své náklady oživit kostel celkem osmi vitrážemi, na kterých by se měly objevit například Edit Steinová, židovka, která zemřela v plynové komoře, sv. Ludmila, sv. Anežka Česká a Zdislava, sv. Tereza z Kalkaty. Na otázku, zda se bude faráři v kostel osazeném vitrážemi lépe kázat, Kordík tvrdí: „Určitě, vždyť budu obklopen samýma nebešťanama."