Zeman tu opět citoval údajného článku z dubna 1939, ve kterém Peroutka měl Adolfa Hitlera nazvat velkým vůdcem německého národa. Už předtím prohlásil, že novinář byl autorem článku „Hitler je gentleman".

Ve středu ho za to pražský soud až překvapivě rychle odsoudil, hradní kancelář se za výroky o servilitě Peroutky s nacisty má veřejně omluvit. Hrad však promptně reagoval, že se odvolá, takže Zeman se omlouvat vnučce Ferdinanda Peroutky nebude.

„Já to tehdy nekomentoval, považoval jsem to za zcela mimo realitu," vzpomínal včera na památnou besedu s občany trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS). Shromáždění byl osobně přítomen.

„Podklady pro své tvrzení neměl a nemá je doposud.  Prezident by měl říkat jen věci, které jsou postaveny na reálném základě, měl by být nositelem morálky… Bylo to prostě za hranou. O chystaném odvolání Hradu ať si udělá každý úsudek sám. Myslím si ale, že prezident měl už dřív říci - ano, spletl jsem se," dodal.

Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, který po údajném textu dodnes pátrá, odsoudili politici napříč spektrem. Dokonce i komunisté, kteří Peroutku jako demokrata rádi neměli.

„Pan prezident má právo na své názory, ale když něco tvrdí, měl by to mít i dobře podložené. Pokud se daný dokument nenašel, bylo by na místě, aby se omluvil," řekla komunistická poslankyně z Náchoda Soňa Marková.

Přetrvávající zatvrzelý postoj Hradu zkritizovali i sociální demokraté. „Jako historik se nedomnívám, že by Ferdinand Peroutka něco takového v ovzduší roku 1938 a vše, co mu předcházelo, napsal. To co se dělo v Německu, bylo známo," řekl včera lídr ČSSD v krajských volbách na Hradecku Jiří Štěpán, jenž se na Univerzitě Hradec Králové zabývá moderními dějinami. Dodal, že na Zemanově místě by se omluvil.

„Mýlit se je přece lidské, bez ohledu na to, jestli jsem hlava státu, hejtman, starosta nebo kdokoliv, a osobně bych proto  volil smírné řešení, nikoliv spor  takto hrotit," přisvědčil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Nejpříkřeji odsoudil prezidenta politolog Jiří Štefek, pocházející z Vrchlabí. „Miloš Zeman úspěšně pokračuje v devastaci důstojnosti úřadu prezidenta. Místo toho, aby se k celé věci postavil jako chlap a řekl ´udělal jsem chybu, spletl jsem se´, tak se schovává za všechno možné jako malý kluk," prohlásil Štefek.

Co Miloš Zeman v Trutnově řekl
„Protože jsem ten článek na vlastní oči četl, tak jsem přesvědčen, že můj mluvčí ho najde. Dokonce – protože mám fotografickou paměť, vím, že ten článek je na levé straně v dolní polovině. Celý problém je v tom, že já jsem tu Peroutkovu Přítomnost před asi třiceti lety v univerzitní knihovně četl v těch svázaných ročnících asi čtvrt roku. Takže si dovedu představit, že mluvčímu, který má i jiné povinnosti, to potrvá, řekněme, také určitou dobu. Ale protože věřím svým očím, tak není problém, abych nepochyboval o tom, že článek se najde. A už teď, díky tomu, že se otevřela Pandořina skříňka a džin byl vypuštěn z láhve, se našly i jiné články Ferdinanda Peroutky. A já jen připomenu, a můj mluvčí to citoval, tento článek se už našel – článek z dubna 1939, kde Ferdinand Peroutka, zhruba měsíc po vyhlášení Protektorátu, píše o tom, že Adolf Hitler, velký vůdce německého národa, největší z Němců, vstoupí do vlády německých dějin. A kdyby byl Čech, protože chápu, že v této době už nemohl psát proti Hitlerovi, tak by zůstal objektivním novinářem. A tento článek, vedle článků jiných, které teď nechci citovat, ale jeden se týká vztahu s německou říší, druhý se týká vyhlášení Protektorátu, třetí se týká přitakání německému antisemitismu, bohužel i pro mě samotného kreslí Ferdinanda Peroutku v poněkud jiném světle. Ale přesto si ho vážím jako velkého novináře, o němž jsem se domníval, že uklouzl jednou. Článkem Hitler je gentleman. Teď vidím, že těch uklouznutí bylo zřejmě několik."