Mráz a azurová obloha. Takovou zimní scenérii mohli o uplynulé sobotě a neděli vidět návštěvníci východočeských hor.

„Za poslední tři dny nám nasněžilo kolem pětadvaceti centimetrů přírodního sněhu, sněhové podmínky pro lyžaře byly o víkendu zatím nejlepší v sezoně," řekl Jan Urbánek ze Ski centra Říčky v Orlických horách.

Zimní romantika ve Špindlu

V sobotu tu bylo i přes oblačné počasí zhruba 1500 milovníků zimních sportů, v neděli si na svazích zalitých sluncem zalyžoval zhruba stejný počet návštěvníků střediska.

„Je tu sluníčko, minus dvanáct stupňů a modrá obloha. Napadlo téměř půl metru prachového sněhu, takže je to konečně ta pravá zimní romantika," popsal nedělní atmosféru na Horních Mísečkách Zdeněk Spilka. Dodal, že v celém Špindlerově Mlýně lyžovalo v sobotu šest až sedm tisíc lidí.

„Podmínky byly nádherné, na hory se vrátila zima. Napadlo dalších deset centimetrů sněhu, navíc zasněžujeme," tak mluvil o lyžování v Deštném v Orlických horách Petr Prouza.

Také ve SkiResortu Černá hora – Pec bylo o víkendu krásně. Napadlo množství přírodního sněhu a díky mrazivému počasí je možné i zasněžovat. „Všechny vleky jsou v provozu. Máme upravených téměř padesát kilometrů běžeckých tras, sáňkařská dráha je otevřená," uvedl Petr Hynek, jednatel SkiResortu Černá Hora – Pec.

Mimo sjezdovky však nemusí být až tak bezpečno. Třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila Horská služba Krkonoše. Podle lavinových preventistů jde o nejzrádnější situaci. Túry vyžadují zkušené posouzení, přesahující laické znalosti.

„Možnosti túr jsou omezené. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i námi označené frekventované cesty," upozorňují záchranáři.

Na hřebenech hor je 50 až 80 cm sněhu. Nový padal za působení silného větru. Na závětrných svazích je ho uloženo velké množství. Po oblevě se na povrchu vytvořila ledová krusta, na kterou napadl a nafoukal nový sníh, tudíž je pravděpodobná možnost deskových lavin. „Pro plánování túr by se měli lidé informovat na Horské službě," apeluje lavinový preventista Pavel Cinger.